Lucrătorii Postului de Poliţie T.F.Comănești, au fost sesizaţi de către personalul din Stația CFR Comănești, despre faptul că locomotiva trenului regio 5205/2 care circula pe distanţa Mărășești – Miercurea Ciuc, a accidentat un minor. Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că un minorul de 11 de ani din Comănești nu s-a asigurat și a apărut în fugă pe calea ferată, având în mână un bidon din plastic, intenţionând să traverseze linia de cale ferată spre cişmeaua din apropiere. În cauza s-a întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de lucrătorii Postului de Poliție T.F. Comănești, pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
↧
Copil accidentat de tren
↧
Romanian Top Hits, pe 2 si 3 august
Editia 2013 a festivalului muzical “Romanian Top Hits” (RTH) se va desfasura in perioada 2-3 august in municipiul Bacau. Devenit un eveniment traditional in calendarul muzical romanesc, RTH se are loc in Bacau an de an, incepand cu 2006. Festivalul va avea 6 categorii, iar organizatorii promit ca in cele 2 zile de concerte pe scena sa evolueze cei mai in voga 30 de artisti ai momentului, de la trupa Vunk, Loredana, BUG Mafia si Connect R, pana la Cristi Minculescu (ex Iris), Antonia sau Anda Adam.
↧
↧
Hasan a ramas fara casa
Curtea de Apel a dispus confiscarea unei case pe care Ovidiu Hasan o avea în Bacău, motivându-se că imobilul a fost dobândit în urma traficului de persoane sau a fost folosit pentru săvârsirea de infractiuni. Instanta l-a obligat si pe un alt interlop, Gheorghe Chisălău, la plata sumei de 50.000 de euro către partea vătămată Elena P., reprezentând daune morale. Inculpatii au declarat recurs împotriva acestei sentinte care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justitie, în luna octombrie 2013. Reamintim ca Ovidiu Hasan a fost retinut în decembrie 2007, alături de alti cinci membri ai lumii interlope băcăuane, sub acuzatia de trafic de persoane.
↧
A scazut populatia Bacaului
Datele finale ale recensamântului din 2011 arata ca populatia judetului Bacau la 20 octombrie 2011 era de 616.168 persoane, in scadere cu peste 90.000 de oameni fata de precedentul recensamânt, din 2002, când au fost numarati 706.623 de bacauani, si cu peste 121.000 de peroane mai putin decât la recensamântul din 1992, când s-a inregistrat maximul populatiei in judet, de 737.512 persoane. Conform Institutului National de Statistica, la data de 20 octombrie 2011 eram 20.121.641 români care aveam locuinta stabila in tara, cu un milion mai mult decât o aratau rezultatele preliminare. Alti 727.500 de români sunt plecati in strainatate pe o perioada de cel putin un an si nu au fost inclusi in populatia stabila.
↧
Continua lucrarile de asfaltare
↧
↧
Petru Dochiei, primarul de nota 2,85
Primarul comunei Letea Veche, Petru Dochiei, a obţinut note sub 5 la toate cele trei probe scrise ale examenului de Bacalaureat din acest an. Comisia de evaluare a decis că valoarea noţiunilor acumulate de către primar este de 1,30 la Limba Română, 3,05 la Geografie şi 4,20 la Istorie. Cu o medie de 2,85, Petru Dochiei a fost declarat respins la examenul de Bacalaureat.
El a absolvit anul acesta, la frecvenţă redusă, Liceul particular “Grigore Moisil” din Bacău. Acesta este primul său mandat de primar, din partea PER, după ce a ocupat în trecut funcţia de viceprimar al comunei Letea Veche.Sursa: Adevarul
El a absolvit anul acesta, la frecvenţă redusă, Liceul particular “Grigore Moisil” din Bacău. Acesta este primul său mandat de primar, din partea PER, după ce a ocupat în trecut funcţia de viceprimar al comunei Letea Veche.Sursa: Adevarul
↧
Cine il protejeaza pe primarul din Letea Veche?

Si-a tras si pamant de la G.A.Z.
La iesirea din municipiul Bacau, pe partea stanga functiona candva o ferma a Penitenciarului Bacau (G.A.Z), in suprafata de aproape 7 hectare. De cand s-a cocotat in fotoliul de primar al comunei Letea Veche, Petru Dochia, a dat sfoara in Consiliul local ca ar vrea ca acest teren sa treaca in patrimoniul comunei. Zis si facut. Prin simple ridicari de maini, G.A.Z.-ul a trecut in patriomoniul comunei. Apoi, surpriza: domnul primar si-a "tras" prin metode de el stiute, mai bine de 2,5 ha, altele 2 ha i le-a dat drept cadou unui preot, iar alte 2, unui om de afaceri din Comanesti.
Cu bacalaureat sarac, dar bogat...
Potrivit Declaraţiei de avere, primarul Petru Dochiei detine patru terenuri de peste 10 000 mp în satul Ruşi Ciutea, două case în acelaşi sat şi un apartament în Bacău. Edilul se deplasează între proprietăţi şi primărie cu patru maşini: un Mercedes, un Peugeot, un Fiat şi două Dacii. In mod normal, potrivit proprietatilor sale, în bugetul familiei Dochiei ar trebui să intre lunar câteva mii de euro. Doar că, din aceeaşi declaraţie de avere, veniturile sunt modeste. Vreo 36 000 de lei căştiga soţia, iar el primeşte salariu de la primărie. Undeva la 24.000 de lei pe an.
La aceste venituri se adauga si cele obtinute prin firma sa care, atentie, la Registrul Comertului Comertului nu se inregistreaza cu punct de lucru. Mai mult, firma este administrata de fiica primarului, in varsta de doar 5 ani!!! Dar, aceasta, prin nu stim ce proceduri, a castigat distributia de alimente pentru Spitalul de Pneumoftiziologie (fostul TBC). Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au precizat ca "in campania electorala, masina cu care acesta facea aprovizionarea intra plina pe poarta spitalului, primea stampila de primire, dar uita sa mai descarce alimentele si iesea la fel de plina cum intrase. Totul se depozita la sediul firmei fratelui sau, de unde cei platiti urmau sa distribuie pachete populatiei si incarcau seara si le distribuiau dimineata. Si de aici, un prim dosar penal...
Acuzat de dare de mita
Edilul din Letea Veche are inca un dosar penal pentru dare de mita. Si asta pentru ca in campania electorala din iunie 2012 a fost filmat in timp ce impartea oamenilor din Letea Veche diverse sume de bani (n.red.:50 de lei) pentru a fi... ales. Tot in ambitia sa nemasurata de a ajunge edil peste leteni, a adus din Bacau, cu sprijinul politiei din comuna, mai bine de 400 de oameni care au votat. Desigur, avand in buletine viza de "flotant". Ca aducem vorba de dosare penale, sal-l mai amintim pe cel care facer referire la un camion de tigari de contrabanda ars in 2012 in Rusi-Ciutea, un alt dosar ce vizeaza celebrele pulpe de pui si exemplele ar putea continua. Numai ca, peste toate acestea, autoritatile tac! Curtea de Conturi, DNA, Inspectoratul Judetean de Politie Bacau, Garda Financiara, Politia Economica. De ce? E lesne de inteles. Politica face toate jocurile...
Primarul a refuzat dialogul
Luni, 8 iulie 2013, in jurul orei 10.00, o echipa Radio Bacau s-a aflat in comuna Letea Veche, mai precis la sediul primariei. Intreabata fiind, secretara primarului a spus ca edilul se afla la scoala din comuna. Ulterior, sunat fiind pe numarul de mobil si explicandu-i-se ca este asteptat de jurnalisti, a replicat ca e plecat la Bacau si ca "astazi nu se intoarce in comuna". Numai ca, peste 0 ora, masina sa a fost zarita pe raza comunei. Fiind sunat din nou si, recunoscandu-i-se ca e la primarie, i s-a propus o intrevedere de zece minute. Primarul Petru Dochia a refuzat, spunand ca "sunt foarte ocupat, nu am timp sa stau de vorba cu dumneavoastra", amanand discutia pentru o data ulterioara. Poate va raspunde "prezent" la solicitarea organelor de ancheta.Vom reveni. RADIO BACAU
↧
Incepe I.D.Fest
Începând de luni 15 iulie Teatrul Municipal Bacovia va fi gazda poate celui mai aşteptat festival pentru tineri organizat în Bacău, Ingenious Drama Festival 2013.
I.D. Fest se va desfăşura pe parcursul a 6 zile, ajungând la ediţia cu numărul 14. Pentru aceea dintre voi care nu ştiu ce este I.D. Fest vă pot spune că este un festival de teatru în limba engleză care se desfăşoară anual în Bacău, iar în perioada acestuia sala teatrului Bacovia este umplută de tineri.Anul acesta numărul trupelor participante s-a diminuat faţă de ediţiile anterioare, astfel participând numai 6 trupe.
I.D. Fest se va desfăşura pe parcursul a 6 zile, ajungând la ediţia cu numărul 14. Pentru aceea dintre voi care nu ştiu ce este I.D. Fest vă pot spune că este un festival de teatru în limba engleză care se desfăşoară anual în Bacău, iar în perioada acestuia sala teatrului Bacovia este umplută de tineri.Anul acesta numărul trupelor participante s-a diminuat faţă de ediţiile anterioare, astfel participând numai 6 trupe.
- Brainstorming(Bucureşti)
- In The Spot(Bacău)
- Nobody's Group(Bacău)
- Hooleelogans(Timişoara)
- Heavenly Hell(Timişoara)
- The Knokers(Suceava)
↧
Bataie in Piata Centrala
Doi comercianti din Piata Centrala s-au luat la bataie. Scandalul a pornit din cauza preţurilor afişate la tarabă de unul dintre bărbaţii implicaţi în altercaţie. Se pare că ce doi nu sunt la prima ceartă, însă niciodată nu s-a ajuns până la o bătaie în toată regula. Aşa că în mijlocul oamenilor, bărbaţii şi-au împărţit pumni iar prietenii celor doi cu greu au reuşit să-i despartă. În scandalul iscat, mai multe lăzi cu fructe au fost distruse după ce unul dintre bărbaţi a căzut peste ele. Scandalul a fost surprins de camerele de supraveghere din piaţă iar protagoniştii sunt acum cercetaţi de poliţişti pentru ultraj contra bunelor moravuri.
↧
↧
Primarul Dochiei, la limita penalului
Astazi vom continua seria dezvaluirilor despre activitatea de primar in fruntea comunei Letea Veche a lui Petru Dochiei, de numele caruia se leaga zeci, poate sute de ilegalitati. Cel putin asa sustin locuitorii din comuna si chiar fosti angajati ai Primariei.
Asadar, doar ca urmare a inceprii unor anchete ale unor servicii din politie (adica nu din cei cei platiti de dochia si corupti pana in maduva oaselor), am aflat cu stupoare ca primarul Dochiei a ajuns si un "important" crescator de animale (vaci) fiind beneficiar al unor subventii (bani europeni) pe cap de animal. Pe langa acesta mai sunt multi, multi alti apropiati ai acestuia. Artizan insa a acestei operatiuni de obtinere a fondurilor europene nu este insa nimeni alta decat prietena acestuia, "doctorita veterinara" Dieac Cecilia. Pe baza numarului mare de animale "aflate in proprietatea" lui Dochiei si acolitilor acestuia (pentru care primesc alte subventii europene pe cap de bovina circa125 euro/an prin APIA), au fost incheiate si contracte de concesiune a pasunilor comunale pentru care acelasi Dochiei si prietenii lui primesc alte subventii europene (pe hectar). Tinand cont ca valoarea subventiei pe ha/an este de aproape 400 lei iar edilul manipuleaza circa 500 de ha de pasune, inchipuiti-va cati bani ajung in buzunarele primaului a a aclolitilor sai. Toate acestea sunt anchetate la aceasta ora. Insa multi din cei care sunt crescatori de animale nu au reusit sa "beneficieze" de pasune, deoarece acelasi Dochiei nu a fost de acord (evident din nou in nelegal) sa scoata la licitatie pasunile comunale pentru a se inscrie toti cei care intradevar aveau dreptul la a beneficia.
Bacalauareat cu spritz in propria vila
Edilul a terminat, de curand, un liceu teoretic "privat"-Grigore Moisil. Apoi a fost inscris la examenul de maturitate la Liceul Pedagogic Bacau (sala B07. Prieteeni de-ai sai se asteptau ca acesta a treaca, la 45 de ani, examenul de maturitate. "Cu alte cuvinte, acest individ nu a fost in stare in toata viata lui sa treaca un examen fara a mitui pe cineva.... sau a cumpara pe cineva pentru a trece peste un prag. Astfel, inainte cu o saptamana de sustinerea probei orale de limba romana, primarul a convocat la vila lui (construita din banii si materialele furate de la inundatiile din 2008) pe inspectorul general adjunct Balcan Ion si pe inspectoarea scolara Ghioc (sotia preotului Ghioc din Rusi Ciutea, prietenul apropiat al lui Dochiei) pentru a-si rezolva examenele de la bacalaureat", ne spune un locuitor al comunei, apropiat al edilului. Si s-a lasat cu un dezmat pana spre dimineata. Dochiei nu intamplator "a fost repartizat" sa sustina examenul la Liceul Pedagogic. El acolo mai are si o afacere cu furnizare de produse alimentare (multe evazionate) pentru cantina liceului....
La acest liceu functioneaza ca profesor de istorie- geografie inspectorul scolar Ghioc (sotia preotului Ghioc). Suntem doar curiosi sa stim ce metoda au folosit "elevul" Dochiei, inspectorul scolar Ghioc si inspectorul gen adj. Balcan Ion pentru "fraudare". Oare stia inspectorul general adjunct subiectele cand a chefuit cu Dochiei si cu familia Ghioc si i le-a dat din timp, asa cum s-a intamplat in Bucuresti? Sau metoda cu semnul pe lucrare si ulterior examenului schimbarea cu o lucrare "buna"? Metoda cu copiatul in sala cade deoarece ar fi insemnat ca Dochiei sa citeasca cateva carti, ceea ce din start nu poate fi pus in discutie.
Si-a concediat secretarul din Primarie
Recent, secretarul comunei, Lucian Domnica a fost eliberat din functiepentru "incompatibilitate profesionala". Cel putin asa spune absolventul fara examenul de maturitate. Multi sunt insa cei care sunt nedumeriti: In actul oficial se spune ca primarul are dreptul sa-l evalueze profesional pe secretar: Dar in acest caz, ce pregatire are primarul Dochiei sa-l poata evalua pe un secretar de primarie mai ales ca functia secretarului include si cunoasterea legilor, de ne indoim ca primarul are habar.Intr-o situatie normala trebuia sa se formeze o comisie care sa aiba pregaturea necesara sa poata verifica activitatea secretarului si apoi sa dea veridictul. Or, secretarul ii statea ca un ghimpe in coasta primarului pentru ca era somat in repetate randuri sa respecte legea.
Spre exemplu, pe data de 10 mai 2013, secrtarul i-acerut in mod oficial, pentru a doua oara, sa-si declare averea desi nu a facut-o nici la inceputul mandatului, nici in acest an, cand a fost modificata legea, sustinand ca se simte lezat. El si alti 10 consilieri, desigur, supusi ai lui Dochiei.Vom reveni
RADIO BACAU
RADIO BACAU
P.S.Din ultimele informatii am aflat ca dosarul de evaziune fiscala al lui Petru Dochiei a fost trimis de politie la Parchet. Am fi curiosi sa aflam ce rezolutie vor da procurorii, in ciuda faptului ca edilul se bucura de sustinere din partea prefectului Seban, a primarului Stavarache si chiar a sefului Politiei Municpale, Adrian Tuluc.
Pana atunci insa continuam sa tragem un semnal de alarma cu privire la toata activitatea edilului catre DNA, Camera de Conturi, DNA, Politie, Institutia Prefectului!
↧
S-au afisat rezultatele finale la BAC
Vineri după amiază, s-au afisat rezultatele finale obtinute de candidatii la examenul de Bacalaureat, sesiunea de vară 2013, după rezolvarea contestatiilor. În judetul Bacău au fost depuse in total 1.298 de contestatii în cadrul examenului de Bacalaureat. Astfel, au fost admise 428 de contestații (170 la proba de limba si literatura română, 121 la proba obligatorie a profilului si 137 la proba la alegere a profilului). În urma contestatiilor, au promovat încă 63 de candidati. Rata de promovare după solutionarea contestatiilor, în județul Bacău, este de 60,6 la sută.
Listele cu rezultatele finale le veti putea consulta pe bacalaureat.edu.ro.
Listele cu rezultatele finale le veti putea consulta pe bacalaureat.edu.ro.
↧
Maraton Festival, la inceput de august
Maraton Festival are loc intre 1 si 3 august si va tine 3 zile si 3 nopti. Evenimentul se desfasoara in Padurea Magura, intre Bacau si Onesti si va cuprinde scene de concerte, cantari, zona de campare, de joaca, food court si mult loc pentru distractie in mijlocul naturii. Maraton Festival incurajeaza exprimarea libera dar mai ales cea artistica astfel ca vor fi montate doua scene de festival, activitati de zi pentru iubitorii sporturilor in aer liber (biking, catarari), pereti pentru graffiti si street art, zone de lenevit construite integral din lemn cu perne si umbrare din stuf si multe altele. Zona de food court va asigura mancare pentru toate gusturile, de la ceaune pline cu mancaruri traditionale pana la bucataria asiatica si vegetariana. Vorr evolua Suie Paparude, Alternosfera, Alexandru Rusu, Raresh, Grasu XXL, Maximilian, Vera, Gojira & Planet H, Guess Who, Touluse Lautrec si Dave.Biletele pot fi cumparate de la Zebra Club (Bld Marasesti nr. 5) si costa intre 25 si 75 lei.
↧
Sascut, o comuna de Mileniul 3
Comuna Sascut, care numara in momentul de fata undeva in jurul a 8.100 de locuitori (cu aproape 20 la suta mai putini), dispune in acest an de un buget de 112 miliarde de lei (bani vechi), bani care, potrivit administratorului public al comunei, Constantin Apostol ajung pentru cheltuielile pe care amdinistratia locala le are in acest an. "Previzionam ca, din resurse proprii, respectiv taxe si impozite locale sa ne invartim undeva in jurul a 65-70 la suta, desi in actualele conditii este foarte greu, avand in vedere ca majoritatea locuitorilor comunei traiesc din agricultura", ne-a declarat Apostol.
Chiar si in aceste conditii, administratia locala a comunei se poate lauda cu o sumedenie de proiecte realizate in ultimii ani. Este vorba in principal de amenajarea unei piete moderne prin construirea unei hale, in anul 2009, unde producatori de pe teritoriul comunei si nu numai isi pot comercializa produsele", spune Apostol.
Un alt proiect, ambitios, demarat la inititativa primarului Cristinel Bostan vizeaza accesarea a 2,5 milioane de Euro (printr-un proiect european) pentru realizarea a 4,8 km de drumuri de pe raza localitatii. Un alt proiect vizeaza obtinerea finantarii pentru reabilitarea a alor 6,3 km de drum prin PNDL.
De asemenea, actuala administratie, aflata intr-o constructiva continuitate, a reusit construirea unei noi gradinite, areabilitarea si dotarea unui camin cultural. Si, ce e mai important, potrivit spuselor administratorului public Apostol, dotarea comunei cu toate utilajele de care are nevoie pe perioada de iarna.
"Am reusit sa constituim un parc auto si sa-l dotam cu utilaje in valoare de un milion de euro, asa incat avem deja doi ani de cand nu mai avem nevoie de alte institutii sa ne ajute pe timp de iarna", spune Apostol. Si, ce e mai important, Sascut-ul dispune momentan si de o formatiune proprie de pompieri.
Serviciu propriu de Salubritate
In timp ce multe din comunele judetului abia daca reusesc sa faca fata salubritatii, in comuna Sascut acest lucucru este deja rezolvat. S-a creat un serviciu propriu, dotat cu mijloace specifice si, mai nou, dupa cum ne spune Constanti Apostol fiecare locuitor a primit deja un tomberon in care sa-si depoziteze rezidurile menajere, asa incat am ajuns acum, in iulie 2013 sa nu mai avem gunoaie depozitate pe dealuri sau pe albiile paraurilor. Avem propriul nostru serviciu de salubritate, mai ales ca dispunem si de utilaje specifice".
Nota 10 la Capitolul comunicare
Pana in 2008, comunicarea dintre administratia comunei si locuitori era una deficitara. De curand insa, edilii se pot lauda ca au reusit sa realizeze o punte eficienta de legatura intre ei si locuitorii comunei. Astfel, locuitorii comunei pot apela oricand, la orice ora din zi si din noapte administratia comunei pentru a prezenta problemele cu care se confrunta. "Important e insa faptul ca am reusit sa-i constientizam pe oameni ca atunci cand fac o cerere catre primarie sau fac un apel telefonic sa spuna si numarul imobilului unde locuiesc pentru a ne fi mai usor nou si institutiilor solicitate sa-i ajutam. Si am reusit acest lucru", adauga Constantin Apostol.
Lipsa de personal in primarie
Conducerea Primariei Sascut cauta solutii si s-a oprit la doua variante: sa solicite Agentiei Nationale a Functionarilor Publici sa redistribuie un alt functionar pe acest post sau sa externalizeze serviciul de audit catre o firma de specialitate. Primaria Sascut are neocupate si posturile de arhivar si referent relatii cu publicul. Sarcinile s-au delegat altor angajati, insa „oamenii trebuie sa-si indeplineasca prioritar sarcinile functiei de baza”, a precizat administratorul public. Dupa blocarea angajarilor in institutiile publice in 2008 si reducerea salariilor cu 25 la suta, situatie care i-a determinat pe unii angajati sa-si cauta alte locuri de munca, in primarii s-a instalat criza de personal. Regula pentru angajari a fost ca la 7 libere sa se scoata unul la concurs. Unele primarii din rural au ajuns aproape in imposibilitatea de a mai functiona. Anul trecut, in decembrie, s-a anuntat ca primariile au primit unda verde la angajari, dar numai cu avizul Guvernului si numai pentru posturi unice. Ovidiu CONSTANTINESCU
Chiar si in aceste conditii, administratia locala a comunei se poate lauda cu o sumedenie de proiecte realizate in ultimii ani. Este vorba in principal de amenajarea unei piete moderne prin construirea unei hale, in anul 2009, unde producatori de pe teritoriul comunei si nu numai isi pot comercializa produsele", spune Apostol.
Un alt proiect, ambitios, demarat la inititativa primarului Cristinel Bostan vizeaza accesarea a 2,5 milioane de Euro (printr-un proiect european) pentru realizarea a 4,8 km de drumuri de pe raza localitatii. Un alt proiect vizeaza obtinerea finantarii pentru reabilitarea a alor 6,3 km de drum prin PNDL.
De asemenea, actuala administratie, aflata intr-o constructiva continuitate, a reusit construirea unei noi gradinite, areabilitarea si dotarea unui camin cultural. Si, ce e mai important, potrivit spuselor administratorului public Apostol, dotarea comunei cu toate utilajele de care are nevoie pe perioada de iarna.
"Am reusit sa constituim un parc auto si sa-l dotam cu utilaje in valoare de un milion de euro, asa incat avem deja doi ani de cand nu mai avem nevoie de alte institutii sa ne ajute pe timp de iarna", spune Apostol. Si, ce e mai important, Sascut-ul dispune momentan si de o formatiune proprie de pompieri.
Serviciu propriu de Salubritate
In timp ce multe din comunele judetului abia daca reusesc sa faca fata salubritatii, in comuna Sascut acest lucucru este deja rezolvat. S-a creat un serviciu propriu, dotat cu mijloace specifice si, mai nou, dupa cum ne spune Constanti Apostol fiecare locuitor a primit deja un tomberon in care sa-si depoziteze rezidurile menajere, asa incat am ajuns acum, in iulie 2013 sa nu mai avem gunoaie depozitate pe dealuri sau pe albiile paraurilor. Avem propriul nostru serviciu de salubritate, mai ales ca dispunem si de utilaje specifice".
Nota 10 la Capitolul comunicare
Pana in 2008, comunicarea dintre administratia comunei si locuitori era una deficitara. De curand insa, edilii se pot lauda ca au reusit sa realizeze o punte eficienta de legatura intre ei si locuitorii comunei. Astfel, locuitorii comunei pot apela oricand, la orice ora din zi si din noapte administratia comunei pentru a prezenta problemele cu care se confrunta. "Important e insa faptul ca am reusit sa-i constientizam pe oameni ca atunci cand fac o cerere catre primarie sau fac un apel telefonic sa spuna si numarul imobilului unde locuiesc pentru a ne fi mai usor nou si institutiilor solicitate sa-i ajutam. Si am reusit acest lucru", adauga Constantin Apostol.
Lipsa de personal in primarie
Conducerea Primariei Sascut cauta solutii si s-a oprit la doua variante: sa solicite Agentiei Nationale a Functionarilor Publici sa redistribuie un alt functionar pe acest post sau sa externalizeze serviciul de audit catre o firma de specialitate. Primaria Sascut are neocupate si posturile de arhivar si referent relatii cu publicul. Sarcinile s-au delegat altor angajati, insa „oamenii trebuie sa-si indeplineasca prioritar sarcinile functiei de baza”, a precizat administratorul public. Dupa blocarea angajarilor in institutiile publice in 2008 si reducerea salariilor cu 25 la suta, situatie care i-a determinat pe unii angajati sa-si cauta alte locuri de munca, in primarii s-a instalat criza de personal. Regula pentru angajari a fost ca la 7 libere sa se scoata unul la concurs. Unele primarii din rural au ajuns aproape in imposibilitatea de a mai functiona. Anul trecut, in decembrie, s-a anuntat ca primariile au primit unda verde la angajari, dar numai cu avizul Guvernului si numai pentru posturi unice. Ovidiu CONSTANTINESCU
Blocarea posturilor din sistemul bugetar afecteaza activitatea Primariei Sascut. Institutia ar trebui sa faca de urgenta angajari, insa este limitata de plafonul de salarii si de lipsa aprobarii de la Bucuresti pentru organizarea concursurilor. „Avem nevoie urgenta sa ocupam postul de auditor intern, ne-a declarat Constantin Apostol, administrator public. Am avut si control de la Curtea de Conturi, iar cu aceasta ocazie ni s-a stabilit ca sarcina precisa sa angajam auditor.” Conducerea Primariei Sascut cauta solutii si s-a oprit la doua variante: sa solicite Agentiei Nationale a Functionarilor Publici sa redistribuie un alt functionar pe acest post sau sa externalizeze serviciul de audit catre o firma de specialitate. Primaria Sascut are neocupate si posturile de arhivar si referent relatii cu publicul. Sarcinile s-au delegat altor angajati, insa „oamenii trebuie sa-si indeplineasca prioritar sarcinile functiei de baza”, a precizat administratorul public. Dupa blocarea angajarilor in institutiile publice in 2008 si reducerea salariilor cu 25 la suta, situatie care i-a determinat pe unii angajati sa-si cauta alte locuri de munca, in primarii s-a instalat criza de personal. Regula pentru angajari a fost ca la 7 libere sa se scoata unul la concurs. Unele primarii din rural au ajuns aproape in imposibilitatea de a mai functiona. Anul trecut, in decembrie, s-a anuntat ca primariile au primit unda verde la angajari, dar numai cu avizul Guvernului si numai pentru posturi unice. - See more at: http://www.desteptarea.ro/lipsa-de-personal-la-primaria-sascut/#sthash.VBS3Qih8.dpuf
↧
↧
O mama si-a injunghiat fetita
O fetita de 8 ani a ajuns in stare grava la Spitalul Judetean Bacau, dupa ce a fost injunghiata de mama sa. Femeia a infipt cutitul in fiica sa de doar 8 ani, dupa care a incercat sa-si puna capat zilelor. Femeia are 33 de ani si este din comuna Parincea, judetul Bacau. Ea a declarat ca a facut acest gest pentru a-si scapa fetita de greutati. Tot ea a mai spus ca ar fi fost amenintata cu moartea de interlopi din Bacau daca nu se va prostitua.Politistii au deschis o ancheta in acest caz.
↧
Ajutoare pentru sinistratii din Negri
Voluntarii Crucii Roșii, filiala Bacău, s-au deplasat astăzi, 16 iulie, în satul Mâgla, comuna Negri, pentru a distribui pături și pachete cu alimente persoanelor afectate de inundațiile de la sfârșitul lunii trecute. Atunci, zeci de case din localitate au fost inundate după ce două pâraie, Mâgla și Mora, și-au ieșit din matcă după ploile puternice din noaptea de duminică, 30 iunie, spre luni. În zonă au fost trimise mașini cu trupe de intervenție formate din jandarmi și pompieri, dotate cu bărci pneumatice. Cu astfel de bărci au fost evacuate aproximativ treizeci de persoane și duse pe uscat, pe drumul comunal. Apa a ajuns în unele locuri și până la doi metri, a intrat în casele oamenilor și a distrus mobile și dușumele. Două bătrâne, văduve, ale căror case au fost grav avariate de inundații, au primit astăzi vizita celor de la Crucea Roșie, care au încercat să le aline suferințele provocate de puhoaiele de apă. Pachetele distribuite au conținut alimente de primă necesitate: ulei, zahăr, făină, orez, pâine, bulion, precum și pături.Crucea Roșie, filiala Bacău, va continua să spijine persoanele aflate în nevoie, de fiecare dată când vor exista astfel de situații nedorite.
↧
Oana Schmidt Hăineală, in dosar de coruptie
Numele președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt Hăineală, apare în dosarul de corupție al fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Podul Turcului (județul Bacău), Rita Branga. Relaţiile extraprofesionale ale şefei CSM cu procuroarea condamnată pentru corupţie au fost monitorizate timp de mai multe luni de DNA care încerca să afle cine o protejează pe prim-procuroarea de la Podul Turcului. Potrivit documentelor din dosarul judecat de Curtea de Apel Bucureşti, Oana Hăineală i-a scris un raport favorabil Ritei Branga, în timp ce mama preşedintelui CSM îi ghicea viitorul în cărţi, după cum rezultă chiar din declarația magistratului condamnat. Mai mult, speriată de ancheta DNA, Rita Branga l-a sunat în toiul nopţii și pe cel mai potent om de afaceri din Moldova ca să o ajute cu dosarul. „Regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu i-a promis că se va interesa de investigaţia care o vizează.
În timp ce era anchetată de DNA, aceasta l-a sunat în toiul nopţii și pe „regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu, ca să o ajute cu dosarul deschis de procurorii anticorupție de la București.
Președintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, pe atunci şeful direct al Ritei Branga, îi făcuse deja un raport favorabil, deşi subalternii se plângeau că prim-procuroarea le lua abuziv dosarele.
Investigaţia anticorupţie arată şi de ce era interesată Rita Branga să lucreze dosarele subalternilor: procuroarea negocia soluţiile în bani, cosmetice și haine, iar soţul acesteia, polițistul Ioan Bogonos, îi hărţuia pe localnici deschizându-le dosare. Prim-procurorul Rita Branga şi soţul ei au fost condamnaţi definitiv la 3 ani de închisoare, dar nu au petrecut nici o zi în penitenciar, pedeapsa fiindu-le scăzută din arestul preventiv.
În ancheta din 2006, procurorii anticorupţie i-au interceptat pe soţii Rita Branga şi Ioan Bogonos, dar şi câteva zeci de persoane din anturajul celor doi. Pe lângă localnicii terorizaţi din jurisdicția Parchetului din Podul Turcului, condus la acea dată de Rita Branga, două nume strecurate în ancheta DNA dau o nouă dimensiune dosarului finalizat cu condamnarea la 3 ani de închisoare a cuplului de haiduci ai justiţiei băcăuane.
Oana Schmidt Hăineală, pe atunci şefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, şi „regele asfaltului” Dorinel Umbrărescu figurează pe lista de personalităţi cu care Rita Branga avea o relaţie extraprofesională.
Procurorul Eugen Stoina, cel care instrumentat dosarul soţilor Branga-Bogonos, nu a depus însă la dosar decât o mică parte din interceptările făcute în timpul anchetei, nu şi pe cele care i-au inspirat pe anchetatori să o întrebe pe Rita Braga de relaţia pe care o avea cu şefa sa directă, Oana Schmidt Hăineală.
SURSA: sursazilei.ro
↧
Schimbari in Sanatate
Medicul Mihaela Popescu a fost transferata zilele trecute de la Direcția de Sănătate Publică la Casa de Asigurări de Sănătate, in funcția de director relații contractuale. Mihaela Popescu s-a aflat la conducerea DSP din anul 2005, cu o scurtă pauză de un an când a fost director la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Cu puțin timp înainte de plecarea dr. Popescu de la DSP, Viorica Drăgănuță, care ocupa postul de președinte al CAS, și-a dat demisia din funcție. În locul ei a fost numită cu delegație dr. Grosu.
↧
↧
"Caraselul" din Gaiceana, aplaudat la Slanic Moldova
La sfarsitul saptamanii trecute, folclorul, cu bogatia cântecelor si dansurilor populare, a pus stapânire pe frumoasa statiune Slanic Moldova. Aici a avut loc cea de-a XXI-a editie a Festivalului Judetean de Folclor, o manifestare organizata de Consiliul Judetean Bacau, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau, de Primaria si Consiliul Local Slanic Moldova. Au participat formatii coregrafice si grupuri vocal – instrumentale de amatori din judetul Bacau, care au evoluat in trei spectacole maraton.
In cadrul Festivalului Judetean de Folclor a avut loc si Târgul Mestesugurilor Artistice Traditionale la care au participat mesteri populari din Bacau, Gioseni, Oituz, Palanca, Ghimes – Faget, Sanduleni, Strugari, Faraoani si Brusturoasa.
Insa, cel mai aplaudat la scena deschisa a fost ansamblul "Caraselul" din comuna Gaiceana, ansamblu folcloric infiintat in urma cu mai bine de 10 ani la initiativa primarului Abdula Stefanel. "Ansamblul numara aproape 20 de membri, media de varsta fiind 30-40 de ani. De-a lungul timpului am obtinut numeroase premii la diverse intreceri de gen, cel mai important premiu find premiul primit la Festivalul de la Cucuieti, din 26 mai 2013".
Cat priveste partea financiara, initiatorul acestui grup (alcatuit din solisti de muzica populara, dansatori, instrumentisti) spune ca "se merge pe autofinantare" si ca "reusim sa mai primim cate o sponsorizare de ici de colo. In rest, membrii ansamblului o fac din placere si pentru a respecta traditia", incheie primarul Abdula Stefanel, si el, unul din membrii ansamblului Caraselul.
In cadrul Festivalului Judetean de Folclor a avut loc si Târgul Mestesugurilor Artistice Traditionale la care au participat mesteri populari din Bacau, Gioseni, Oituz, Palanca, Ghimes – Faget, Sanduleni, Strugari, Faraoani si Brusturoasa.
Insa, cel mai aplaudat la scena deschisa a fost ansamblul "Caraselul" din comuna Gaiceana, ansamblu folcloric infiintat in urma cu mai bine de 10 ani la initiativa primarului Abdula Stefanel. "Ansamblul numara aproape 20 de membri, media de varsta fiind 30-40 de ani. De-a lungul timpului am obtinut numeroase premii la diverse intreceri de gen, cel mai important premiu find premiul primit la Festivalul de la Cucuieti, din 26 mai 2013".
Cat priveste partea financiara, initiatorul acestui grup (alcatuit din solisti de muzica populara, dansatori, instrumentisti) spune ca "se merge pe autofinantare" si ca "reusim sa mai primim cate o sponsorizare de ici de colo. In rest, membrii ansamblului o fac din placere si pentru a respecta traditia", incheie primarul Abdula Stefanel, si el, unul din membrii ansamblului Caraselul.
In cadrul Festivalului Judetean de Folclor a avut loc si Târgul Mestesugurilor Artistice Traditionale la care au participat mesteri populari din Bacau, Gioseni, Oituz, Palanca, Ghimes – Faget, Sanduleni, Strugari, Faraoani si Brusturoasa. - See more at: http://www.desteptarea.ro/splendoarea-folclorului-la-slanic-moldova/#sthash.IyCslCoR.dpuf
Timp de trei zile, intre 19 si 21 iulie folclorul, cu bogatia cântecelor si dansurilor populare, a pus stapânire pe frumoasa statiune Slanic Moldova. Aici a avut loc cea de-a XXI-a editie a Festivalului Judetean de Folclor, o manifestare organizata de Consiliul Judetean Bacau, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau, de Primaria si Consiliul Local Slanic Moldova. - See more at: http://www.desteptarea.ro/splendoarea-folclorului-la-slanic-moldova/#sthash.IyCslCoR.dpuf
↧
Miercuri, "Concert de suflet"
Miercuri, 24 iulie, de la ora 19.00, în Parcul Catedralei din Bacău va avea loc un nou "Concert pentru Suflet", eveniment organizat de Mioara Iacob în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău și Salonul de Piane. Evenimentul de miercuri aduce, dincolo de talente muzicale autohtone pe cale de confirmare, și talente consacrate. Printgre acestea din urma se numara Emeric Imre care va închide o seară cu adevărat de și pentru sufletul băcăuanilor. Seara va debuta cu recitalurile muzicale susținute de tineri de la Colegiul Național de Artă “George Apostu” si de la alte unități de învățământ din Bacău.Va fi un recital cameral, “Promenada Muzicală”, sustinut de elevi de la clasa de vioară a profesorului Dan Crivăț, la pian (profesorii Gabriel Condrea și Cristian Năstase), la vioară (Beatrice Condrea, Alin Năstase, Andrei Pavăl, Andreas Chiriac, Bănica Popa, Daniel Rotariu și Dan Crivăț). Reprezentanții ONG-urilor băcăuane, care vor expune spre admirare și vânzare produse realizate de beneficiari, banii strânși din vânzări urmând să se întoarcă la aceștia. Prețul unui „bilet” la Concertul pentru Suflet: ca de obicei, aplauzele.Ovidiu C.
↧
Primarul din Plopana nu mai vrea functii de conducere
Primarul comunei Plopana, Gheorghe Andries (foto) si-a dat demisia din functia de presedinte al organizatiei locale Plopana a Partidului Democrat Liberal (PDL) si din cea de vicepresedinte al organizatiei judetene. Decizia a fost luata dupa Convcentia Nationala a partidului din primavara acestui an dar a fost tinuta secreta de catre actualul edil "pentru a nu a aparea eventuale repercursiuni din partea liderilor partidelor aflate la guvernare". Primarul Andries a declarat, in exclusivitate pentru Radio Bacau ca a luat aceasta decizie ca urmare a neacordarii niciunui sprijin pentru primarii PDL din judetul Bacau de catre conducerea PDL. "Dupa ce a a avut loc Conventia Nationala PDL ne-am intalnit cu un lider pe Moldova a partidului si am luat aceasta decizie. Mai ales ca atat timp cat PDL a fost la guvernare, comuna Plopana nu a fost sprijinita in niciun fel, in timp ce alte comune, alte primarii, alti primari PDL au fost sustinuti in mod repetat. Din pacate, primarii PDL din judetul Bacau au fost uitati. Asa incat, acum mi-am dat demisia din functia de presedinte al PDL Plopana si am mentionat in cerere ca imi doresc sa raman un simplu membru PDL. E mai bine asa", spune edilul din Plopana. Cererea sa a fost depusa la Cabinetul liderului PDL Bacau, Tudorita Lungu si a fost acceptata. Ovidiu C.
↧