Quantcast
Channel: Radio Bacau-portal de stiri
Viewing all 1133 articles
Browse latest View live

Vantul saraciei adie si la Secuieni

$
0
0
Pentru anul 2013, Consiliul local al comunei Secuieni si-a propus mai multe proiecte ambitioase. Insa toate investitiile sunt legate de bani. Prin echilibrarea bugetului pentru acest an, Primaria a primit de la Consiliul Judetean doar 2,8 miliarde de lei vechi, bani ce ajung doar pentru micile cheltuieli ale unor investitii incepute in anul precedent. Potrivit primarului Cornelu Huiban (foto), una din prioritai este reabilitarea grupului sanitar de la scoala din comuna, renovarea scolii vechi si amenajarea unui Birou de Evidenta Populatiei pentru locuitorii din zona. "Pentru acest din urma proiect, pot sa va spun ca sunt 13 comune ce vor fi arondate, asa incat oamenii sa nu se mai deplaseze la Bacau pentru a-si schimba buletinele sau sa obtina un document".
Alte prioritati ale actusalei administratii sunt reabilitarea drumurilor din comuna, in special cel spre Glodisoarele, a carui lucrari au fost oprite recent din cauza lipsei banilor. De asemenea, se are in vedere amenajarea unei baze sportive, accesarea de fonduri pentru reteaua de apa si canalizare pentru care exista deja un proiect demarat de fosta administratie, dar oprit pentru ca nu intrunea conditiile de eligibilitate, precum si amenajarea drumului spre satul Chiticeni, pe o lungime de 1,8 km. "Chiar si cu acesti bani, la care se adauga veniturile proprii vom incerca sa ne descurcam pana in trimestrul 3 al acestui an. Vom mai vedea ce va fi la rectificarea de buget ce se anunta pentru lunile iunie-iulie", este de parere primarul Huiban.Ovidiu CONSTANTINESCU

Umbrarescu a achizionat ATE Bank

$
0
0
Cunoscutut om de afaceri, Dorinel Umbrărescu va fi detinatorul a 93,27% din acțiunile ATE Bank. Potrivit unui comunicat al băncii dat piblicitatii zilele acestea, tranzacția ajunge la peste 10 milioane de euro. “Transferul va avea loc după finalizarea separării majorității activelor și pasivelor ATE Bank România și integrarea acestora în Piraeus Bank România” – se arată într-un comunicat transmis de banca elenă bursei din Atena. Dorinel Umbrărescu, era interesat de ATE Bank inca din anul 2012.

Pregatiri pentru "Gala Star"

$
0
0
Teatrul Municipal “Bacovia” organizeaza, in perioada 26 – 29 aprilie, Festivalul International GALA STAR – one man show. Potrivit organizatorilor, editia din acest an va fi plina de surprize. Astfel, Angela Gheorghiu  va concerta in Bacau pe 26 aprilie, la Teatrul de Vara, acompaniata de pianistul Dan Grigore.
Recitalul Angelei Gheorghiu si al lui Dan Grigore va avea loc la Teatrul de Vara, pe 26 aprilie. Pe data de 27 aprilie, pe scena Teatrului “Bacovia”, va urca Tania Popa, cu “Fata din curcubeu”, pe 28 apriilie, tot la “Bacovia”, va veni Emil Boroghina cu recitalul “Lumea e un teatru, noi suntem actorii”, iar pe 29 aprilie, dupa festivitatea de premiere, vor cânta Narcis Iustin Ianau si Eliza Dragoi, de la Colegiul “George Apostu”.La aceasta editie vor fi acordate “Premiul pentru cel mai bun one-man-show”, “Premiul pentru cel mai bun one-woman-show”, “Marele Premiu” si “Trofeul GALEI STAR” iar numele câstigatorului va fi inscris pe o noua stea de pe Walk of Fame din fata teatrului.
Biletul la spectacolul sustinut de Angela Gheorghiu va costa 250 de lei, iar pentru celelalte spectacole, biletele vor costa doar 20 de lei. Banii vor intra in bugetul Teatrului “Bacovia”.

Falsificatori de carduri retinuti

$
0
0

Joi, poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Bacău, S.C.C.O. Mehedinţi, Hunedoara şi Buzău, cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, sub coordonarea D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Bacău, au efectuat cinci percheziţii domiciliare, în oraşele Drobeta Turnu Severin, Lupeni, Petroşani şi Buzău, la mai multe persoane suspectate de fraude informatice.
În fapt, din investigaţiile efectuate, a reieşit că, în perioada 2010-2012, un tânăr de 22 de ani, din Turnu Severin, a desfăşurat atacuri informatice asupra unor servere aparţinând unor furnizori de servicii de internet din Singapore şi Germania. Totodată, în cursul lunii iunie 2012, suspectul a încercat să compromită un server din municipiul Piatra Neamţ, aparţinând unui furnizor de servicii de internet, instalând pe acesta aplicaţii software maliţioase, cu intenţia de a utiliza serverul pentru a desfăşura alte atacuri informatice. Măsurile de securitate implementate de furnizorul de internet în cauză au permis detectarea suspectului, stopând activitatea infracţională pe acel server. De asemenea, din cercetări s-a stabilit faptul că persoanele cercetate în cauză, trei tineri, au desfăşurat activităţi infracţionale, în urma cărora au obţinut date de pe cardurile bancare ale unor cetăţeni străini, pe care le utilizau, ulterior, pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au identificat şi ridicat în vederea cercetărilor sisteme informatice, înscrisuri, precum şi alte medii de stocare a datelor informatice, utilizate în desfăşurarea activităţii informatice.
Trei persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, fiind cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Legea 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, Legea 365/2002 privind comerţul electronic şi Legea 161/2003 – Titlul III – Prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice.
În urma probatoriului administrat, unul dintre suspecţi a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Judecătoriei Bacău cu propunerea de arestare preventivă. Totodată, faţă de ceilalţi doi suspecţi s-a luat măsura obligării de a nu părăsi ţara, pentru o perioadă de 30 de zile.

"Primăvara pragheză” a ajuns la Muzeul de Istorie

$
0
0
„Primăvara pragheză”, unul dintre simbolurile luptei împotriva sistemului comunist a ajuns în Bacău grație unui eveniment organizat de Muzeul de Istorie ”Iulian Antonescu”.Momentul august 1968 a fost, totodată, începutul drumului spre recunoașterea europeană a lui Nicolae Ceaușescu. Prin condamnarea invaziei din vara lui 68, Ceaușescu părea să provoace o fisură în monolitul comunismului est-european. Profesorul Anton Coșa a vorbit asistenței despre valoarea de simbol a unei primăveri care nu a fost urmată decât de un lung anotimp rece. Evenimentul face parte dintr-o suită de acțiuni menite să readucă în memoria băcăuanilor momente esențiale ale istoriei socio-politice. Precedenta manifestare s-a intitulat ”Arta prolecultistă” și a prezentat publicului picturi din epoca dictaturii proletariatului.

Un an de austeritate la Traian

$
0
0
Desi prin reechilibrarea bugetului pentru 2013 a primit cu putin peste 2 miliarde de lei, Primaria comunei Traian a preferat sa achite toate arieratele. "Am reusit sa achitam tot ce aveeam datorii, adica mai bine de 2,5 miliarde de lei vechi si sa preferam sa fim pe zero la capitolul datorii:, spune primarul comunei, Sorin Ghergheluca (foto). Printre proiectele administratiei pentu acest an putem aminti amenajarea unui WC la scoala din sat prin realizarea unei fose septice, a bazei sportive prin amenajarea unui parculet. "Cel mai important e insa faptul ca la inceputul lunii mai, probabil pe data de 8 mai vom face receptia finala  a retelei de canaliare, proiect ce a fost realizat pe masura 3.22", adauga edilul.(Ovidiu C.)

Incendiu in comuna Motoseni

$
0
0
Luni, 22 aprilie 2013, la ora 14.40, un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Podu Turcului a intervenit în localitatea Motoşeni pentru lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie. La sosirea pompierilor militari la fața locului s-a constatat că incendiul se manifesta la un adăpost de animale cu pereţii din paiantă şi acoperişul cu astereală din lemn şi învelitoare din plăci de azbociment.În urma incendiului, ce a avut drept cauză probabilă utilizarea focului deschis în spaţii deschise, au ars circa 40 mp din acoperişul construcţiei şi aproximativ 500 kg plante furajere. Incendiul a fost lichidat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Motoşeni.

Caravana Iepuraşului a ajuns la a VII-a ediţie

$
0
0
Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, Crucea Roşie Bacău desfăşoară campania “Caravana Iepuraşului” pentru a aduce bucurii şi surprize plăcute persoanelor defavorizate din judeţul Bacău. Având în vedere numărul în continuă creştere de astfel de persoane, Crucea Roşie Bacău, desfăşoară cea de-a VII-a ediţie a campaniei sociale de Paşte prin intermediul căreia, cetăţenii pot dona alimente greu perisabile, dulciuri şi jucării pentru “Banca de Alimente” a Crucii Roşii Bacău, în magazinele partenere.
Sfintele Sărbători Pascale sunt printre cele mai importante sărbători creștine, pe care fiecare dorește să le petreacă în condiții cel puțin decente. Din păcate, în Bacău există un număr mare de copii și vârstnici care, din cauza lipsurilor materiale, nu se pot bucura de aceste momente. De aceea, Crucea Roșie Bacău face apel la populația băcăuană să fie alături de noi, ca de fiecare dată, în readucerea unei clipe de bucurie în sufletele acestora.
Pentru a readuce clipe de bucurie şi câteva momente lipsite de griji persoanelor nevoiaşe, Crucea Roşie Bacău a desfăşurat în fiecare an câte o ediție a Caravanei de Paște, începând din anul 2006.
Pentru a veni în sprijinul unor astfel de persoane, anul acesta, Crucea Roșie Bacău organizează în incinta real,-hypermarket Bacău și în Cora Bacău , ediția a VII-a a campaniei sociale de Paște, de colectă de produse alimentare, greu perisabile, pentru beneficiarii proiectului “Banca de Alimente”.
 Prin intermediul acestei campanii se urmăreşte creşterea calităţii vieţii, prin organizarea unei Caravane pentru persoanele defavorizate, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, în vederea soluţionării problemelor sociale ale vârstnicilor și copiilor expuşi riscului de a fi marginalizaţi. Băcăuanii interesați și dispuși să doneze sunt informați că pot cumpăra un produs pe care să îl ofere beneficiarilor noștri într-unul din coșurile aflate la ieșirea din incinta magazinului.
Implementarea şi organizarea colectelor de produse alimentare, greu perisabile, dulciuri şi jucării,  se desfăşoară în real, - hypermarket Bacău şi în 9 instituţii de învăţământ din judeţul Bacău (Şcoala “Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala “Mihail Sadoveanu”,  Şcoala “Ion Creangă”,  Şcoala “Al. Piru-Mărgineni”, Colegiul Naţional “Ferdinand I”, Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”, Colegiul Economic “Ion Ghica”, Colegiul de Artă “George Apostu”, Colegiul Catolic “Sf. Iosif”, Colegiul “Mihai Eminescu”). 
Aproximativ 50 de voluntari îl ajută pe Iepuraşul de la Crucea Roşie Bacău să dea startul Caravanei, din perioada 26.04.2013 – 03.05.2013, prin informarea cetăţenilor, elevilor şi cadrelor didactice despre campania socială de Paşte a Crucii Roşii Bacău, urmând ca mai apoi să pregătească pachete pentru 150 elevi şi 500 persoane defavorizate (vârstnici îngrijiți la domiciliu, familii cu mulți copii) din localităţile Oneşti, Comăneşti, Moineşti, Secuieni, Traian, Coloneşti, Izvorul Berheciului, Răchitoasa şi din judeţul Bacău.
Pentru a contribui la împărțirea de zâmbete, Cora Bacău, a donat 50 de pachete cu alimente pentru copii și 50 de pachete pentru vârstnici care vor fi distribuite de către Iepurașul de la Crucea Roșie Bacău beneficiarilor afectați de sărăcie.
“Împreună cu partenerii, sponsorii și cetățenii, ne străduim să le oferim momente de bucurie și oamenilor care duc un nivel de trai greu, dominat de drame ale vieții precum boala, singurătatea  și imposibilitățile financiare. De aceea, prin intermediul campaniei de Paște, alimentele și produsele colectate vor fi oferite drept sprijin persoanelor din Bacău care sunt singure, bătrîne, bolnave sau care suferă de boli ce nu le permit să se întrețină de pe o zi pe alta”, declară domnul Dan Marcel BABLIUC, Director Crucea Roșie Bacău.   

Primaria Luizi Calugara,in sprijinul cetatenilor

$
0
0
In foarte multe localitati din mediul rural, satenii solicita de la autoritati amenajarea unei retele de apa, a unei retele de canalizare (daca se poate), drumuri cat de cat accesibile si iluminat public. Spre exemplu, primarul comunei Luizi Calugara, Aurel Varga si-a propus pentru urmatoarea perioada de timp ca ca masuri de stricta necesitate imbunatatirea conditiilor de viata ale locuitorilor comunei prin finalizarea Planului Urbanistic Genral, eliberarea de autorizatii pentru  ca cei care si-au construit case sa se poata conecta la reteaua de alimentare cu energie electrica si apa, extinderea retelei de energie electrica, a celei de alimentare cu apa si in ultima etapa asfaltarea drumurilor, pentru a-i atrage in comuna natala pe cei aproape 2000 de locuitori care auparasit plaiurile natale in schimbul unei vieti mai bune peste hotare. Avand insa in vedere sumele mici de care dispune primaria in acest an, edilul isi doreste o cheltuire a banilor cat mai eficient. Si primul pas il constituie furnizarea iluminatului public dupa un program bine stabilit, pentru a se face economie. "Se incalzeste, vine vara si daca ar fi sa lasam becurile aprinse toata noaptea ar trebui sa platim sute de milioane de lei vechi catre E-ON, cheltuieli la acre se adauga si cele pentru statia de pompare. Asa ca i-am consultat pe cetateni si le-am propus ca un urmatoarele luni sa renuntam mai degraba la cateva ore de iluminat public pe timpul noptii in schimbul folosirii la maxim a statiilor de pompare, oamenii sa aiba apa la robinete", este de parere primarul Varga. (O.C.)

Duminica Floriilor

$
0
0
Floriile, sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim. In duminica Floriilor, Biserica a randuit sa fie dezlegare la peste. In seara duminicii de Florii incep deniile din saptamana Sfintelor Patimi. Floriile si traditile din aceasta zi. Floriile si salcia in cult.

Evanghelia din Duminica Floriilor

"Inainte de Pasti cu sase zile, Iisus a venit in Betania, unde era Lazar, pe care il inviase din morti. Si I-au facut acolo cina si Marta slujea. Iar Lazar era unul dintre cei ce sedeau cu El la masa. Deci Maria, luand o litra cu mir de nard curat, de mare pret, a uns picioarele lui Iisus si le-a sters cu parul capului ei, iar casa s-a umplut de mireasma mirului. Dar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea sa-L vanda, a zis: Pentru ce nu s-a vandut mirul acesta cu trei sute de dinari si sa-i fi dat saracilor? Insa el a zis aceasta nu pentru ca ii era grija de saraci, ci pentru ca era fur si, avand punga, lua din ce se punea in ea. A zis, deci, Iisus: Las-o, ca pentru ziua ingroparii Mele l-a pastrat. Ca pe saraci totdeauna ii aveti cu voi, dar pe Mine nu ma aveti totdeauna. Deci multime mare de iudei au aflat ca este acolo si au venit nu numai pentru Iisus, ci sa vada si pe Lazar, pe care-l inviase din morti. Si s-au sfatuit arhiereii ca si pe Lazar sa-l omoare, caci, din pricina lui, multi dintre iudei mergeau si credeau in Iisus. A doua zi, multimea cea mare, care se adunase la sarbatoare, auzind ca Iisus vine in Ierusalim, a luat ramuri de finic si a iesit intru intampinarea Lui si striga: Osana! Binecuvantat este Cel ce vine in numele Domnului, Imparatul lui Israel! Si Iisus, gasind un asin tanar, a sezut pe el, precum este scris: "Nu te teme, fiica Sionului! Iata, Imparatul tau vine sezand pe manzul asinei". Acestea nu le-au inteles ucenicii Lui la inceput, dar, cand S-a preaslavit Iisus, atunci si-au adus aminte ca acestea erau scrise pentru Dansul si ca ei I le-au facut Lui. Asadar, dadea marturie multimea care era cu El cand l-a strigat pe Lazar din mormant si l-a inviat din morti. De aceea L-a si intampinat multimea, pentru ca auzise ca El a facut minunea aceasta." (Ioan 12, 1-18).
Sfanta Evanghelie din Duminica Floriilor, care incheie Postul cel de 40 de zile al Sfintelor Pasti, a fost randuita de Biserica spre a fi citita in ziua sarbatorii Intrarii Domnului in Ierusalim, praznic numit in popor si Duminica Floriilor. In aceasta Evanghelie se pomeneste mai intai de mirul de mare pret al recunostintei Mariei fata de Iisus pentru invierea din morti a fratelui ei, Lazar din Betania, care era prieten al Domnului Iisus Hristos.
In al doilea rand, vedem in Evanghelia de astazi ca Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos in Ierusalim este o sarbatoare a biruintei Sale asupra mortii lui Lazar si o prefigurare sau anticipare a biruintei Sale asupra propriei Sale morti, prin invierea Sa din morti.
In al treilea rand, aceasta sarbatoare a Intrarii Domnului in Ierusalim este o deschidere spre Saptamana Sfintelor Patimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, patimiri sufletesti pricinuite de invinuirile mincinoase ale mai-marilor carturarilor si fariseilor care Il invidiau si Il urau, dar si patimiri pricinuite trupului Sau prin umilirile si lovirile dureroase pe care le indura ca urmare a judecatii nedrepte a lui Pontiu Pilat si a brutalitatii violente a soldatilor romani. Textul Evangheliei din aceasta zi prevesteste si conflictul dintre Iisus si capeteniile carturarilor si fariseilor care, in taina, s-au hotarat sa-L omoare pe El si pe Lazar, deoarece multi iudei credeau in Iisus mai ales dupa ce El a inviat pe Lazar, cel mort de patru zile.
Evanghelia evidentiaza faptul ca intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim a fost prezisa cu multe veacuri inainte de catre prooroci (cf. Isaia 62, 11), indeosebi de proorocul Zaharia, prin cuvintele: "Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci, iata, Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei" (Zaharia 9, 9).
Evanghelia ne mai spune ca, numai dupa ce Hristos S-a preaslavit prin Invierea Sa din morti si prin Inaltarea Sa la ceruri, ucenicii Sai au inteles ca Intrarea Sa triumfala in Ierusalim nu era ceva intamplator, ci in evenimentul respectiv se implinea un plan al lui Dumnezeu. Prin urmare, vedem ca intre evenimentul Intrarii Domnului Iisus Hristos in Ierusalimul pamantesc si preamarirea Sa cereasca dupa Inviere exista o legatura tainica. Mai precis, Intrarea Domnului in Ierusalimul pamantesc prefigura sau anticipa trecerea Lui prin suferinta si moarte, iar apoi Intrarea Sa cu trupul inviat in Ierusalimul ceresc, adica in slava Preasfintei Treimi. De aceea, Intrarea Domnului Iisus in Ierusalimul pamantesc va fi urmata de trecerea Lui prin suferinta si moarte. Acest adevar il descopera Insusi Mantuitorul Iisus Hristos cand explica de ce Maria, sora lui Lazar, a turnat mir de mare pret pe picioarele Lui si le-a sters cu parul capului ei: "Las-o, ca pentru ziua ingroparii Mele l-a pastrat". In acest sens, trebuie precizat ca Maria din Betania, sora lui Lazar, care toarna mir de mare pret pe picioarele lui Iisus si le sterge cu parul capului ei, nu este aceeasi femeie cu femeia pacatoasa din Nain, despre care vorbeste Sfantul Evanghelist Luca (cap. 7, 36-50), intrucat in Nain femeia pacatoasa adauga la mirul de mare pret lacrimile pocaintei pentru pacatele ei, pe cand mirul de mare pret al Mariei din Betania era ofranda de multumire adusa lui Iisus pentru invierea lui Lazar si prevestire a mortii si ingroparii lui Iisus Insusi.
Totusi, gesturile celor doua femei amintite mai sus au in comun recunostinta: in Betania, recunostinta pentru invierea lui Lazar; in Nain, recunostinta pentru iertarea pacatelor pe care Hristos o daruieste femeii pacatoase, ca urmare a pocaintei si a dorintei ei de a-si schimba viata traita in pacate.
Cand Iuda Iscarioteanul, lacom de bani si viclean, a spus ca trebuia vandut acest mir scump pentru a ajuta saracii, Mantuitorul Iisus Hristos ii raspunde: "Pe saraci pururea ii aveti cu voi, dar pe Mine nu Ma aveti pururea" (cf. Marcu 14, 3-8, Ioan 12, 1-8). Adica, nu Ma aveti tot timpul prezent cu trupul acesta care poate fi uns cu mir de mare pret inainte de a fi ingropat. De fapt, Maria, sora Martei si a lui Lazar din Betania, prin gestul ei a aratat recunostinta fata de Iisus si, totodata, prin inspiratia Sfantului Duh, ea prevestea moartea si ingroparea lui Iisus. Totusi, numai Mantuitorul Iisus Hristos descopera acest gest al Mariei ca avand o semnificatie mai profunda decat aceea a recunostintei ei fata de El.
Mirul de mare pret folosit de Maria, sora lui Lazar, pentru a unge picioarele Mantuitorului Iisus Hristos, Care va trece prin suferinta si moarte pentru a invia din morti, era si o preinchipuire a Sfantului si Marelui Mir compus din multe mirodenii si sfintit de catre Sinodul unei Biserici Ortodoxe Autocefale, prezidat de intaistatatorul acelei Biserici. El este folosit la sfintirea unei biserici noi cand se unge cu el mai intai Sfanta Masa din Sfantul Altar, care reprezinta mormantul ingroparii si Invierii lui Hristos, si apoi toata biserica. De aceea, cand arhiereul cadeste Sfanta Masa din Altar, spune: "In mormant cu trupul, in iad cu sufletul ca un Dumnezeu, in rai cu talharul, pe tron impreuna cu Tatal si cu Duhul ai fost, toate umplandu-le, Hristoase Dumnezeule, Cel ce esti necuprins". Iar in alta rugaciune se spune: "Mormantul Tau, (este) izvorul Invierii noastre". Cu Sfantul si Marele Mir se mai unge spre sfintire Antimisul, adica o icoana de panza pe care este pictata sau imprimata punerea in mormant a Mantuitorului Iisus Hristos, ca moment premergator al Invierii Sale din morti. Cu Sfantul si Marele Mir sunt unsi de catre preot si cei botezati (Taina Mirungerii), rostindu-se formula: "Pecetea darului Duhului Sfant!" Vedem deci ca Sfantul si Marele Mir exprima iubirea jertfelnica a lui Hristos ca legatura tainica dintre Moartea si Invierea Lui si ca lucrare harica pentru sfintirea vietii Bisericii in calitatea ei de Trup Tainic al lui Hristos plin de Duhul Sfant.
Adevarul ca ungerea cu mir de mare pret a picioarelor Mantuitorului era o prevestire a mortii si ingroparii Sale a fost confirmat cand un fruntas al iudeilor, pe nume Nicodim, impreuna cu Iosif din Arimateea, a uns cu amestec de smirna si aloe trupul lui Hristos, pentru imbalsamare si ca semn de pretuire pentru El.
In timp ce poporul simplu, avand cuget curat si smerit, Il iubeste mai mult pe Mantuitorul Iisus Hristos dupa ce a inviat pe Lazar din morti, cei mai multi carturari si farisei sporeau in invidia si ura lor fata de El. Cu cat Iisus savarsea mai multe minuni, vindecand pe cei bolnavi sau chiar inviind din morti pe fiul vaduvei din Nain, pe fiica lui Iair si apoi pe Lazar din Betania, cu atat crestea mai mult ura celor care-L invidiau pe El. Deci vedem aici o tensiune si o confruntare intre iubirea milostiva a lui Hristos fata de oamenii suferinzi, pe de o parte, si invidia mai-marilor fariseilor si carturarilor fata de El, pe de alta parte. Conflictul se intensifica sau sporeste mai ales dupa ce Lazar din Betania a fost inviat din morti de catre Iisus. In acest sens, Evanghelia ne arata ca unii carturari si farisei, robiti de invidie si manie, considerau ca impreuna cu Iisus ar trebui ucis si Lazar, pentru a nu mai fi o marturie vie a puterii dumnezeiesti si vindecatoare a lui Iisus. Aceasta stare arata, de fapt, cum creste sau se amplifica intunericul pacatului, al rautatii si al patimilor omenesti egoiste, pentru a respinge lumina harului dumnezeiesc lucrator in Iisus Hristos - Fiul lui Dumnezeu, Care S-a facut Om pentru mantuirea oamenilor. Desi Mantuitorul Iisus Hristos intra triumfal in Ierusalim, El merge totusi spre suferinta si moarte, pentru ca, prin Sfintele si mantuitoarele Sale Patimi sau Patimiri, sa vindece patimile omenesti egoiste, intunecate si ucigatoare de iubire si de viata, adica: invidia carturarilor si fariseilor, lacomia de bani si tradarea lui Iuda, frica prea mare a lui Petru, lasitatea lui Pilat, violenta soldatilor romani, ignoranta gloatelor folosite de conducatori cu viclenie, si altele in care se manifesta natura omeneasca bolnava de pacat.
Pe de alta parte, Intrarea Domnului Iisus in Ierusalim aduce bucurie poporului evreu simplu si smerit, care primeste pe Iisus Cel milostiv ca fiind deja biruitor asupra mortii prietenului sau Lazar si prevestind, de asemenea, biruinta Sa asupra propriei Sale morti, pricinuita de rautatea si nedreptatea oamenilor robiti de pacate. Prin intrarea Sa in Ierusalim, Domnul Iisus Hristos implineste un plan al lui Dumnezeu-Tatal, si anume planul de mantuire a intregii omeniri, aratandu-ne ca nu se poate ajunge la Inviere fara Cruce. Nimeni nu poate, in lumea aceasta bolnava de pacat si moarte, sa ajunga la biruinta fara lupta cu pacatul, care este germenele mortii. De aceea, in ultima saptamana dinainte de Sfintele Pasti, saptamana distincta de Postul cel de patruzeci de zile al Sfintelor Pasti, Biserica intensifica postul si rugaciunea, dar nu doar un post de pocainta ca postul din timpul celor patruzeci de zile, ci si un post al impreuna-patimirii noastre cu Hristos, pentru ca impreuna cu El sa si inviem, sa fim biruitori. De aceea, in noaptea de Pasti, Biserica poate canta: "Ieri m-am ingropat impreuna cu Tine, Hristoase, astazi ma ridic impreuna cu Tine, Cel ce ai inviat". Deci, cand ascultam cu evlavie tot ce spun Evangheliile despre faptele petrecute si cuvintele Mantuitorului rostite in zilele dinainte de moartea Sa, traim si noi oarecum clipele acelea pe care le-a trait Hristos Domnul. Acum le traim impreuna cu El in Duhul Sfant, ca interiorizare a suferintei Crucii Lui, pentru a ajunge si noi la bucuria Invierii Lui. In Saptamana Sfintelor si Mantuitoarelor Patimi sau Patimiri ale Mantuitorului Iisus Hristos, trebuie sa ne gandim si la pacatele noastre, prin care am rastignit, adesea, iubirea lui Hristos pentru semenii nostri, pe care i-am facut sa sufere din cauza pacatelor noastre. In acest sens, Saptamana Sfintelor Patimiri ale Domnului este o saptamana in care cerem iertare Mantuitorului Iisus Hristos pentru toate relele pe care le-am facut, pricinuind suparare si suferinta altora. Sa ne rugam Lui, Celui mult-rabdator si intru totul smerit, sa ne daruiasca puterea de-a birui patimile rele din noi: ura, mania, lacomia, tradarea, viclenia, duplicitatea, pentru a primi si cultiva in sufletul nostru smerenia, iubirea, rabdarea si sfintenia Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Prin urmare, Saptamana Sfintelor Patimiri ale Mantuitorului Iisus Hristos ne ajuta sa intelegem si sa simtim ca nu e suficient sa avem multe cunostinte teologice teoretice despre Hristos, ci trebuie sa cerem si ajutorul lui Iisus Hristos pentru a trai Evanghelia Lui asa cum ne-o cere El.
Saptamana Sfintelor Patimiri ale Domnului, care precede sarbatoarea Invierii Sale, este ultima saptamana de pregatire pentru cei care inca nu s-au spovedit si nu s-au impartasit. E bine ca cei care nu s-au spovedit si impartasit pana acum sa o faca mai ales in Sfanta si Marea Joi; nu in noaptea de Pasti, deoarece Sfanta si Marea Joi este ziua in care Mantuitorul Iisus Hristos a instituit Cina cea de Taina, zicand: "Luati, mancati, acesta este trupul Meu, Care se frange pentru voi, spre iertarea pacatelor" si "Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, Care pentru voi si pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor".
Duminica Intrarii Domnului in Ierusalim este si o zi care prevesteste Invierea lui Hristos, ea fiind, intr-un fel, un Paste anticipat, o arvuna a biruintei iubirii smerite si jertfelnice a lui Hristos-Dumnezeu asupra pacatului si asupra mortii, iubire mai tare decat rautatea izvorata din ura si invidie, tradare si lasitate, din lacomie de bani si de putere lumeasca trecatoare, precum si din violenta ucigasa.
De ce purtam in aceasta zi ramuri inverzite de copaci, in special salcie, si flori? Purtam in maini ramuri verzi de copaci (mai ales salcie) si flori pentru ca ele simbolizeaza florile credintei cultivate prin post si rugaciune. Vecernia din Vinerea dinaintea Sambetei lui Lazar spune clar in cantarile ei ca acum s-au implinit cele 40 de zile de post. Iar Sambata lui Lazar si Duminica Floriilor fac, asadar, trecerea spre o alta saptamana, care nu mai face parte din cele 40 de zile de post, ci este un timp mai sfant si mai sfintitor, fiind timpul totalei participari mistice sau tainice a crestinilor ortodocsi la Sfintele si Mantuitoarele Patimi ale lui Hristos, pentru ca noi oamenii sa ne despatimim de patimile rele sau pacatoase din firea omeneasca, patimi care au pricinuit odinioara rastignirea si moartea lui Hristos. In acest sens, florile pe care le purtam in mana in Duminica Floriilor reprezinta florile virtutilor adunate in timpul postului, si anume: lumina rugaciunii, smerenia postirii, bunatatea inimii milostive si darnice, curatia mintii dobandita prin pocainta, sfintirea sufletului si trupului. Toate acestea sunt florile iubirii smerite si sfinte a crestinului fata de Dumnezeu si fata de semeni. Florile duhovnicesti cultivate in timpul postului sunt aduse lui Dumnezeu ca daruri cultivate in ogorul sfant al Bisericii lui Hristos, cu harul Duhului Sfant.
Sa ne ajute Preamilostivul Dumnezeu ca si noi, care purtam in maini ramuri de salcie smerita, sa ne smerim si sa primim cu evlavie pe Mantuitorul Iisus Hristos, Care intra acum nu numai in Ierusalim, ca odinioara, ci si in sufletul nostru si in casa noastra, aducandu-ne pace si bucurie, spre slava Lui si mantuirea noastra. Amin!
 



Mielul intreg a ajuns si la 500 lei

$
0
0
Hala de carne din Piata Centrala este plina de miei pentru Paste. Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute era abundenta de carne, deoarece nu prea era cerere. Mieii erau destul de mari, cam intre sapte si zece kilograme o jumatate de carcasa, dar se vindeau si pe bucatele, o pulpa sau doar coaste.Luni, pretul era de 25 de lei pentru unn kilogram, dar ceva mai departe se gasea carne de miel si cu 23 de lei kilogramul si 20 de lei berbecutul. Bacauanii cumparau mai ales jumatati de miel, dar destui se multumeau doar si cu o pulpa din spate, daca au avut noroc sa gaseasca. Un miel intreg, cu organe cu tot, pentru drob, ajungea si la 500 lei.

Stiinta Bacau, Campioana Romaniei

$
0
0
CS Ştiinţa Bacău a cucerit, la sfarsitul saptamanii trecute, Cupa României la volei feminin, după ce a învins în finală pe CS Dinamo Romprest Bucureşti, cu scorul de 3-2 (18-25, 25-23, 27-25, 24-26, 15-8), duminică, în Sala Polivalentă din Craiova. Ştiinţa a reuşit astfel eventul, după 3-0 la general în finala campionatului tot cu Dinamo.

Saptamana Patimilor - Lunea Mare

$
0
0
Biserica a randuit ca la sinaxarul zilei de luni din Saptamana Patimilor sa se faca pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob si a smochinului neroditor. Numele de Iosif inseamna "El (Domnul) adauga". Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob si primul al Rahilei. Sfanta Scriptura ne marturiseste ca intr-o zi, batranul Iacob il trimite pe Iosif sa-i aduca vesti despre fratii lui, care erau plecati cu oile la camp. Fratii sai, erau invidiosi pe acesta din momentul in care le vestise cateva vise: "Eram la camp cu totii si legam snopi. Snopii mei stateau drept, iar ai vostri se plecau spre ai mei", "se parea ca soarele, luna si unsprezece stele se aplecau si se inchinau in fata mea". In urma acestor descoperiri, fratii sai si-au pus in gand sa-l omoare.
Vazandu-l de departe ca vine de la casa tatalui spre ei, acestia au zis: "Iata visatorul! Haidem sa-l omoram si sa-l aruncam intr-un put si sa zicem ca l-a mancat o fiara salbatica si vom vedea ce se va alege de visurile lui". Insa Ruben, unul dintre fratii sai, le-a zis: "Nu, sa nu varsati sange! Aruncati-l mai bine in putul acela din pustiu, dar mainile sa nu vi le puneti pe el". Este aruncat in put, insa, este scos de acolo pentru a fi vandut cu 30 de arginti unor negustori.
Pentru a-si acoperi fapta, fratii sai au taiat un ied, au rupt haina lui Iosif si au inmuiat-o in sange. Seara, ajunsi acasa, i-au aratat haina lui Iacob, spunandu-i acestuia ca Iosif a fost mancat de o fiara salbatica.

Iosif, fiul patriarhului Iacob, prefigurarea lui Hristos
Iosif, aruncat de fratii sai in fantana, semnifica punerea lui Hristos in mormant. Scriptura ne atrage atentia ca fantana era lipsita de apa, semn ca acel loc nu mai putea darui si intretine viata. Pana la Invierea lui Hristos, mormantul era chipul mortii. Nu intamplator, cel demonizat din tinutul Gherghesenilor, locuia in morminte, in locul in care nu mai exista relatie, viata.Si dupa cum fantana in care a fost pus, ramane goala, la fel se intampla si cu mormantul Domnului. Acest mormant e o marturie a faptului ca si mormintele noastre vor ramane goale. Prin Invierea Domnului, mormantul nu mai este loc de veci.In acest sens, Apostolul Pavel vorbind despre invierea trupurilor nu spune: se ingroapa, ci "se seamana". "Se seamana trupul intru necinste, inviaza intru slava; se seamana intru slabiciune, inviaza intru putere; se seamana trup firesc, inviaza trup duhovnicesc" (I Cor. 15, 42-44).Iosif, vandut de fratii sai in Egipt pentru 30 de arginti, este o preinchipuire a lui Hristos, vandut de Iuda. Sfantul Andrei Criteanul spune in Canonul cel Mare ca Iosif "de cei de un sange a fost dat, a fost vandut in robie dulcele suflet, cel drept, spre inchipuirea Domnului".
Haina lui Iosif, muiata in sange si aratata patriarhului Iacov, simbolizeaza mantia rosie a Mantuitorul din timpul Patimilor Sale.In relatarea vietii lui Iosif, ni se spune ca acesta ii primeste pe fratii sai, care vin in Egipt dupa o foamete cumplita in Tara Sfanta si le ofera hrana fara bani.Foametea din vremea lui Iosif, semnifica neputinta neamului omenesc de a atinge asemanarea cu Dumnezeu prin propriile puteri. Datorita foamei, isi va veni in fire fiul risipitor si va ajunge sa se hraneasca cu vitelul cel gras, chip al lui Hristos.Iosif daruieste intregului popor grau si hrana, vestind tainic ca si Hristos Se va darui pe Sine ca hrana, in cadrul Sfintei Liturghii, sub chipul painii si al vinului. Faptul ca Scriptura nu mai aminteste de o alta foamete, de o alta venire a fratilor sai pentru a lua hrana, ni se descopera ca cel ce mananca Trupul lui Hristos, nu mai flamanzeste niciodata. Acest lucru a fost vestit de Mantuitorul femeii din Samaria: "Cine bea din apa pe care o dau Eu nu va mai inseta niciodata".

Smochinul neroditor
Sfantul Evanghelist Marcu vorbind despre smochinul neroditor spune: "Iar a doua zi iesind ei din Betania, Domnul a flamanzit. Si vazand un smochin de departe, avand frunze, a mers sa vada daca va gasi ceva in el. Venind la el, n-a gasit nimic decat frunze, ca nu era inca vremea smochinelor. Si a zis Iisus smochinului: Nimeni sa nu mai manance rod din tine in veac" (Marcu 11, 12-14), iar Sfantul Evanghelist Matei ne spune ca: "Indata s-a uscat smochinul" (Matei 21, 19).In talcuirile unor Sfinti Parinti, acest smochin neroditor este simbolul sinagogii, care nu a adus rodul mantuirii pe care l-a odraslit din plin Biserica crestina.Insa, in talcuirea lui Isidor Pelusiotul el are alt inteles: "Pomul calcarii poruncii a fost smochinul. Din frunzele lui si-au facut acoperamant stramosii nostri calcatori de porunca. Din pricina ca n-a fost blestemat atunci, a fost blestemat acum de Hristos, ca un iubitor de oameni, ca sa nu mai faca rod, care este pricina pacatului. Iar ca pacatul se aseamana cu smochina este lucrul destul de limpede: Are dulceata placerii, lipiciunea pacatului, iar la urma, usturimea si iutimea constiintei. Istoria smochinului a fost asezata aici pentru a ne indemna la umilinta, dupa cum istoria lui Iosif a fost asezata pentru a ne infatisa pe Hristos. Fiecare suflet lipsit de orice roada duhovniceasca este un smochin. Daca Domnul nu gaseste in el odihna, a doua zi, adica dupa viata aceasta de acum, il usuca prin blestem si-l trimite in focul vesnic. Smochinul uscat din Sfanta Evanghelie este ca un stalp cu totul uscat, care ingrozeste pe cei care nu fac rod potrivit de virtute".
Voi reda in incheiere un comentariu al parintelui Nicolae Steinhardt: "Pericopa smochinului se cade sa fie interpretata nu dupa regulile dreptatii naturale si valorile axiologiei elementare, ci la nivelul propozitiilor duhovnicesti alegorice. Da, nedrept este a-i pretinde smochinului (sau oricarui alt arbore fructifer) roade atunci cand nu-i vremea recoltei, dar nedreptatea inceteaza daca realizam ce este in fapt vorba de a fi ori a nu fi de folos lui Dumnezeu, de a raspunde ori ba chemarii Sale. Nu de smochin si de smochine se face mentiune in parabola aceasta, ci de om (tot asa si in alte metafore neotestamentare: parca de pasari ori de boi se ingrijeste Atotputernicul !): care nu dispune de scuza valabila spre a-L refuza pe Facatorul sau ori pentru a-I spune: n-am timp sau nu-i acum momentul potrivit. Soroace, date, conditii, clauze, tocmeli: sunt lovite de nulitate absoluta. Chemarii de sus i se poate raspunde numai cu “ Iata-ma” ori cu “Da, Doamne”. Motivarile, fie ele omenesti plauzibile, nu sunt luate in considerare: nu ne este ingaduit a ne eschiva nici macar pentru a ne ingropa tatal ori a ne randui cele din gospodarii; nici pentru a ne duce sa vedem tarina ce tocmai am agonisit; nici pentru a cere boii de curand cumparati; nici pentru a ne desparti de femeia de care abia ne-am insotit prin nunta. Mereu si in orice clipa este vremea - si acum este – a raspunde “Iata-ma” lui Hristos. La acest nivel, pe acest plan nu se poate judeca potrivit celor de pe taramul profan al logicii juridice. Acolo termenele, intervalele, sarturile, epocile, datinile sunt perfect valabile: dincoace, cu totul nesemnificative si nejustificative. Roadele smochinului - produse ale firii, ale naturii naturale - sunt subordonate ciclurilor de rodire, insa devotamentul oamenilor nu cunoaste soroace si pauze. Interpretarea alegorica se impune: smochinul e omul, iar smochinul neroditor e omul si el neroditor, rece, aspru, nereceptiv chemarii ceresti. Reactiile "robustului simt comun" nu au ce cauta in citirea formulelor spatiotemporalitatii (sunt date peste cap); si tot asa nici in dezlegarea incifrarilor duhovnicesti. Iata de ce putem afirma ca omul (smochinul, in limbaj codificat) trebuie sa fie oricand gata, oricand disponibil pentru Hristos. Nicaieri teoria disponibilitatii integrale enuntate de André Gide nu se aplica mai la propriu si mai desavarsit decat in relatiile dintre faptura si Ziditorul ei. Iar a fi disponibil inseamna a te nimeri oricand incins, cu toiagul in mana, cu incaltamintea in picioare, pregatit de drum, de actiune, de raspuns afirmativ, de roada".

Semnificatia Mielului de Sfintele Pastiti

$
0
0
De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la libertate, in vreme ce pentru crestini, Pastile inseamna trecerea de la moarte la viata.

Mielul de Pasti la evrei

Sarbatoarea Sfintelor Pasti a fost instituita de Dumnezeu prin Moise, inainte ca poporul evreu sa treaca prin Marea Rosie. Pentru ca egiptenii au refuzat sa-i elibereze pe iudei din robie, Dumnezeu a trimis asupra lor zece plagi, cea mai aspra fiind moartea celor intai nascuti. Pentru a-i feri pe iudei de aceasta pedeapsa, le-a poruncit sa sacrifice un miel si sa unga cu sangele acestuia pragurile usilor si ferestrelor. Astfel, in ziua de 14 nissan (aprilie), fiecare familie iudaica a sacrificat un miel, pe care l-a mancat cu azima (paine nedospita, deoarece nu au avut timp sa lase aluatul sa creasca) si ierburi amare. Azima este simbolul robiei, al mizeriei indurate ca robi, iar ierburile amare semnifica viata petrecuta de israeliti in timpul robiei egiptene.
In cartea Exodului ne este relatat modul in care Dumnezeu i-a cerut lui Moise sa celebreze Pastile: "Mielul sa va fie de un an, parte barbateasca si fara meteahna, si sa luati sau un miel sau un ied, sa-l tineti pana in ziua a paisprezecea a lunii acesteia si atunci toata adunarea obstii fiilor lui Israel sa-l injunghie catre seara. Sa ia din sangele lui si sa unga amandoi usorii si pragul cel de sus al usii casei unde au sa-l manance. Si sa manance in noaptea aceea carnea lui fripta la foc; dar s-o manance cu azima si cu ierburi amare. Dar sa nu-l mancati nefript deajuns sau fiert in apa, ci sa mancati totul fript bine pe foc, si capul cu picioarele si maruntaiele.
Sa nu lasati din el pe a doua zi si oasele lui sa nu le zdrobiti. Ceea ce va ramane pe a doua zi sa ardeti in foc. Sa-l mancati insa asa: sa aveti coapsele incinse, incaltamintea in picioare si toiegele in mainile voastre; si sa-l mancati cu graba, caci sunt Pastile Domnului, in noaptea aceea voi trece peste pamantul Egiptului, si voi lovi pe tot intai-nascutul in pamantul Egiptului" (Exod 12, 1-11).
Sunt persoane care sustin ca modul celebrarii este o reminiscenta a pastorilor nomazi din Orient, care se mutau dintr-un loc in altul din cauza secetei. Ei sacrificau un miel inainte de plecare, cu credinta ca vor fi feriti de duhurile rele in timpul calatoriei. Cu sangele mielului ungeau stalpii si betele de la corturi.
In timpul regelui Iosia, pe la jumatatea secolului al VII lea i. Hr., Pastile a devenit o sarbatoare care se oficia doar la templul din Ierusalim. Mielul nu mai era sacrificat de capul familiei, ci de un preot, iar cu sangele mielului nu mai erau unse usile caselor, ci era stropit altarul.
In cartea Misna, in partea care poarta denumirea Pesahim, ne este descris modul in care serbau iudeii Pastile, in ultimele zile ale templului lui Irod. Din aceasta carte aflam ca mieii erau sacrificati in curtea exterioara a templului. Preotii erau aliniati pe doua randuri. Pe un rand preotii aveau un lighean de aur in mana, pe celalalt rand, aveau un lighean din argint. In aceste ligheane era strans sangele mieilor sacrificati. Ultimul preot din rand avea datoria de a stropi altarul cu sangele adunat (sangele mielului simbolizeaza eliberarea de pacate).Dupa ce templul din Ierusalim a fost daramat de romani, in anul 70 d.Hr., s-a adoptat celebrarea Pastelui in familie, asa cum se intampla si in prezent. Pastile la evrei se celebreaza timp de opt zile, in perioada 15-22 Nisan.

Mielul de Pasti la crestini

Pentru crestini, Sfintele Pasti este tot o trecere, insa una de la moarte la viata. Prin Pasti, noi nu comemoram eliberarea evreilor din Egipt, ci praznuim moartea si Invierea lui Hristos. Profetul Isaia, vorbind despre patima Domnului spune: "ca un miel spre junghiere s-a adus...“ (Is. 53, 7). Deci, pentru crestini, Hristos devine Mielul care Se jertfeste pentru mantuirea neamului omenesc. In Denia Prohodului se spune: "Coasta Ti-au impuns, mainile Ti-au pironit, Stapane si cu rana Ta din coasta ai vindecat neinfranarea mainilor stramosilor".
Mielul jertfit si mancat de evrei cand serbau Pastile, era o prefigurare a Mielului lui Dumnezeu Care ridica pacatele lumii (Iesirea 12, 46) si se ofera ca hrana pentru viata vesnica. Sfantul Apostol Pavel ne indeamna sa serbam Pastile intr-o noua perspectiva: "Iata Hristos, Pastile nostru, S-a jertfit pentru noi; sa praznuim, deci, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul rautatii si al viclesugului, ci cu azimile curatiei si ale adevarului" (I Cor. 5, 7-8).Asadar, crestinii nu sunt datori sa taie miei de Pasti, ci sa depuna tot efortul pentru a se impartasi cu Trupul si Sangele lui Hristos in cadrul Sfintei Liturghii.

Controale la hoteluri si pensiuni

$
0
0
Militarii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Bacau au efectuat o serie de controale la locurile de agrement din judet. Militarii le recomanda amatorilor de drumetii montane sa aiba in vedere si sa respecte câteva reguli de prevenire a incendiilor specifice unitatilor de cazare în scop turistic aflate în zone cu vegetatie forestiera sau în apropierea padurilor. La intrarea în padure si pe traseele turistice se vor amplasa panouri si pancarte cu informatii privind prevenirea si stingerea incendiilor de padure. Li se recomanda turistilor sa nu utilizeze focul în padure sau focul deschis în aer liber. Focul poate fi aprins doar în spatii special amenajate si indicate prin panouri avertizoare. La plecare turistii trebuie sa stinga focul si sa acopere jarul cu pamânt. Administratorii cabanelor sau pensiunilor, la rândul lor, au obligatia de a avea aceste spatii dotate cu mijloace de prima interventie."Scopul controalelor a fost acela de a asigura masurile de prevenire si stingere a incendiilor, organizarea de activitati de aparare împotriva incendiilor, asigurarea interventiei pompierilor în cazul producerii unor incendii la unitatile turistice, precum si a altor forte de salvare a persoanelor si bunurilor. Pe timpul zilelor de 1, 2 si 3 Mai, mai multe cadre vor fi angrenate în actiuni de patrulare si asigurare a masurilor de prevenire”, spune lt. Andrei Grecu, ofiter relatii publice ISUJ Bacau

Pompierii i-au ajutat pe veterani

$
0
0
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Bacau auoferit, zilele acestea, daruri pentru Paste veteranilor de razboi pompieri si urmasii acestora. „Cadrele ISUJ Bacau si presedintele Asociatiei Cadrelor Militare in Retragere si Rezerva Bacău s-au deplasat la domiciliile a doi veterani de razboi pompieri, din municipiul Bacau, unde au fost primiti cu bratele deschise si cu povesti impresionante despre interventiile desfasurate în conditii extrem de periculoase”, a spus lt. Andrei Grecu, purtator de cuvânt la ISU. Produsele au fost cumparate cu bani donati de pompieri. O actiune similara au organizat si jandarmii de la IJJ Bacau.

Turneu de tenis la Bacau

$
0
0
 “Trofeul Municipiului Bacău” la tenis se va desfășura în perioada 24 mai – 2 iunie și este organizat de Federația Română de Tenis și Sport Club Municipal Bacău, cu sprijinul Primăriei Bacău. Turneul a devenit deja o tradiție în oraș, iar la el vor participa sportivi de pe toate continentele și este inclus în calendarul Federației Internaționale de Tenis pentru 2013. Bugetul competiției este de 117.000 de lei, din care contribuția autorității locale băcăuane se ridică la 51.000 de lei.

Joi, cina cea de taina

$
0
0
Cina cea de taina. Iisus ii spune lui Iuda ca stie despre tradarea sa. Invatatorul spala picioarele ucenicilor. Trupul si sangele Mantuitorului. Iisus prezice ca ucenicii vor fugi de frica si Petru se va lepada de El de trei ori. Rugaciunea unificarii din gradina Getsimani. Prinderea lui Iisus. Judecata stramba a lui Caiafa.
In ziua Azimelor, Iisus a randuit pregatirea Pastilor (turtele nedospite mancate de evrei timp de opt zile, in amintirea exodului din Egipt) la un cunoscut, unde s-au asezat la masa de seara traditionala, cu pasti, miel si vin. Inainte de masa, Iisus a spalat picioarele ucenicilor, spre mirarea lor, si le-a explicat ca "Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalat voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi".
Pe cand mancau, Iisus a spus: "Adevar graiesc voua, ca unul dintre voi Ma va vinde." Ucenicii s-au suparat, asigurandu-L de loialitatea lor, iar Invatatorul l-a identificat direct pe vanzator: "Cel ce a intins cu Mine mana in blid, acela Ma va vinde". Era Iuda, care statea chiar alaturi la masa.
In timpul cinei, Iisus a binecuvantat o asima, a frant-o si le-a dat ucenicilor spunand "Luati, mancati, acesta este trupul Meu". Apoi a multumit pentru vin si le-a dat ucenicilor paharul indemnandu-i sa bea pe rand: "Beti dintru acesta toti, ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor".
Dupa aceasta intamplare, Biserica a randuit una dintre cele sapte taine crestine - cuminecatura sau impartasania, euharistia sau grijania.
Dupa cina, Iisus si-a luat ucenicii catre Muntele Maslinilor unde, in gradina Ghetsimani, s-a dus sa se roage Tatalui Sau. Le-a spus atunci ucenicilor: "Voi toti va veti sminti intru Mine in noaptea aceasta caci scris este: Bate-voi pastorul si se vor risipi oile turmei". Petru i-a raspuns ca el nu-L va parasi niciodata, dar Iisus i-a raspuns: "Adevarat zic tie ca in noaptea aceasta, mai inainte de a canta cocosul, de trei ori te vei lepada de Mine".
Lasand adeptii sa vegheze in apropiere, Iisus, mahnit, a cazut cu fata la pamant, cerand indurare Tatalui: "Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta! Insa nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiesti". De trei ori S-a rugat si de trei ori i-a gasit pe ucenici dormind.

Momentul in care Iuda l-a vandut pe Iisus

In cele din urma, i-a trezit pe ucenici si le-a spus ca Ii sosise ceasul si ca se apropia acela care L-a vandut. Intr-adevar, se apropia Iuda, insotit de "multime multa, cu sabii si cu ciomege, de la arhierei si de la batranii poporului". Conform intelegerii pe care o avusese cu Caiafa, Iuda L-a sarutat pe Cel care trebuia prins.
Ucenicii au sarit sa-l apere cu armele, dar Iisus le-a spus "ca toti cei ce scot sabia, de sabie vor pieri" si S-a predat in mainile urmaritorilor, pentru a implini prorocirile Scripturilor, caci asa Ii fusese scris. Speriati, ucenicii au fugit de furia multimii.
"Iar cei care au prins pe Iisus L-au dus la Caiafa arhiereul, unde erau adunati carturarii si batranii. Iar Petru Il urma de departe pana a ajuns la curtea arhiereului si, intrand inauntru, sedea cu slugile, ca sa vada sfarsitul. Iar arhiereii, batranii si tot sinedriul cautau marturie mincinoasa impotriva lui Iisus, ca sa-L omoare. Si n-au gasit, desi venisera multi martori mincinosi".

Petru s-a lepadat de trei ori de Iisus

Petru a fost recunoscut de catre o slujnica drept adeptul Lui Iisus, dar s-a jurat ca nu este. Iesind de acolo, a mai fost recunoscut de doua ori, dar de fiecare data a negat: "Atunci el a inceput a se blestema si a se jura: Nu cunosc pe omul acesta. Si indata a cantat cocosul".
"Dar Iisus tacea. Si arhiereul I-a zis: Te jur pe Dumnezeul cel viu, sa ne spui noua de esti Tu Hristosul, Fiul lui Dumnezeu. Iisus i-a raspuns: Tu ai zis. Si va spun inca: De acum veti vedea pe Fiul Omului sezand de-a dreapta puterii si venind pe norii cerului. Atunci arhiereul si-a sfasiat hainele, zicand: A hulit! Ce ne mai trebuie martori? Iata acum ati auzit hula Lui. Ce vi se pare? Iar ei, raspunzand, au zis: Este vinovat de moarte."

Crucea Roșie vine in sprijinul liceelor

$
0
0
În parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, filiala de Cruce Roșie Bacău a implementat proiectul intitulat  „Îmbunătățirea condițiilor de trai în centrele de plasament din România” în aria de desfășurare a filialei băcăuane,al cărui finanțator este Crucea Roșie Germană.
Scopul proiectului,“Îmbunătățirea condițiilor de trai în centre de plasament din România”, constă în dotarea centrelor și susținerea de activități specifice pentru copiii și tineriii aflați în centre de plasament sau sub alta formă de protecție socială, aflată în subordinea autorităților locale, menite să contribuie la creșterea și educarea acestora. Aproximativ 80 de copii și tineri care trăiesc în Centrul Rezidențial “Henri Coandă”, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bacău, au beneficiat de sprijin material (50 paturi și 30 saltele) în valoare de 15000 RON, în urma unor evaluări a nevoilor acestora. Tinerii din cadrul Centrului au fost încurajați să își continue studiile și să se orienteze către zona educației și a formării profesionale. “Formarea profesională reprezintă un punct de sprijin esențial pentru tinerii din comunitatea noastră, în dezvoltarea și evoluția lor profesională. Prin intermediul acestui proiect, am dorit să îi sprijinim pe tinerii integrați în centru, în vederea parcurgerii unui traseu profesional individual astfel încât să contribuie și la evoluția socio-economico a societății”, declară Marlena CLEANU, Manager Proiecte Crucea Roșie Bacău.

Vin ploile si se raceste

$
0
0
Dupa caldurile din ultimele zile, temperaturile vor scadea treptat in perioada 10 - 15 mai, interval de timp in care sunt asteptate ploi in intreaga tara, anunta meteorologii.Mediile temperaturilor vor fi de 25 de grade. Intre 11 si 15 mai, pe fondul racirii treptate a vremii, acestea vor cobori pana la 19 grade, iar din 16 mai pana pe 19 mai vor oscila intre 20 si 23 de grade. Aversele pe arii mai extinse, insotite de manifestari electrice, vor avea o probabilitatea mai ridicata de aparitie dupa data de 12 mai, fiind posibile si cantitati mai insemnate pe 14 mai.
Viewing all 1133 articles
Browse latest View live