![]()
Comuna Dealu Morii are o suprafata de 7050 ha si este formata din 14 sate care sunt imprastiate pe suprafete intinse iar legatura intre aceste sate se face in cea mai mare masura prin intermediul drumului judetean DJ 241A si partial pe DJ 206A. Marea majoritate a drumurilor sunt asfaltate, trotuarele din centrul comunei sunt pavate, iar oamenii din Dealu Morii beneficiaza de alimentare cu apa inca de la inceputul anilor 2000. Vasile Savin
(foto), actualul primar al comunei a condus destinele consatenilor mai bine de 30 de ani. "Am administrat aceasta comunitate din anul 1970 pana in anul 1990, perioada in care au fost realizate importante obiective: scoala cu clasele 1-8 din satul Dealu Morii, o statiune pentru mecanizarea agriculturii, o uzina de vinificatie, un dispensar veterinar, peste 45 de apartamente in zona de centru a localitatii Dealu Morii si o retea de alimentare cu apa. In decembrie 1989, ca urmare a evenimentelor politice am intrerupt activitatea la primaria comunei si am revenit la alegerile din 1996 pana in mai 2000, perioada in care au fost realizate urmatoarele obiective: reabilitare retea de alimentare cu apa si extinderea la nivelul intregii localitati Dealu Morii, s-a construit drumul comunal Dealu Morii – Calapodesti – Banca si a fost reabilitata intreaga retea de drumuri comunale. La alegerile din anul 2004 am revenit in functia de primar si am continuat investitiile pentru dezvoltarea comunei: in anul 2006 in satul Cauia s-a construit o scoala moderna pentru clasele 1-4. "Cand am venit, in 1996, la conducerea Primariei, desi exista reteaua de alimentare cu apa realizata tot de catre mine in anii '80, aceasta prezenta deja semne de deteriorare. Am realizat un nou proiect ce a fost finalizat in 2000.Tin minte ca la acea vreme eram printre singurele comune din zona in care era pusa la punct o retea de alimentare cu apa, la fel si una de canalizare", spune primarul Savin. Ulterior, acesta, cu sprijinul Consiliului local a reusit reabilitarea unui drum de 5 km intre Dealu Morii- Calapodesi-Banca. In 2004 a revenit pe fotoliul de primar, pierduse un mandat, primarul de dinantea sa nu reusise sa finalizeze nimic. Asa incat, Vasile Savin a reluat multe din proiectele lasate deoparte sin in urmatorii ani a reusit sa reabiliteze toate drumurile comunale (prin balastare sau pietruire), pe o distanta de mai bine de 25 km. "Cel mai important proiect realizat, si pentru care sunt mandru, este cel privind infrastructura. Toate drumurile sunt de calitate, oamenii sunt multumiti. Nu credca exista vreun sat in care drumurile sa fie proaste, sa nu se poata circula".
Si primarul Savin are perfecta dreptate. Luata la pas, comuna Dealu Morii arata ca o asezare ce respira aer occidental. Mai mult, in unele sate s-au realizat deja trotuare iar pe raza comunei, o data pe saptamana are loc cate o actiuine curatenie.
Ca tot veni vorba de infrastructura, sa mai notam ca in urma unui proiect depus in anul 2009, deunazi s-a reusit atragerea in comuna a 2,5 milioane de euro. "Din aproape 100 de proiecte depuse la nivelul judetului Bacau au fost aprobate doar 9, din care unul era al comunei Dealu Morii", spune primarul Savin. Si astfel s-a reusit ca satul Blaga sa aiba toate drumurile asfaltate, sa se realizeze santuri pe marginea drumurilor, amenajarea de trotuare in celelalte sate ale comunei (precum Negulesti).
Scolile, un alt obiectiv prioritar al administratiei![]()
In momentul de fata, pe raza comunei frunctioneaza scolile cu clasele I-VIII la Dealu Morii si Negulesti, scolile cu clasele I-IV la Blaga si Cauia si gradinitele Dealu Morii, Cauia si Negulesti. Toate scolile au fost modernizate, iar nu demult, a fost amenajata si Biblioteca comunala Dealu Morii care contine un numar mare de volume. Tot in ceea ce priveste sistemul de educatie, in comuna, mai precis in vecinatatea sediului Primariei a fost construit, din surse proprii un Centru de zi in caresunt asistati copiii dupa orele de curs, pe sistemul "School after school".
Ovidiu CONSTANTINESCU