Quantcast
Channel: Radio Bacau-portal de stiri
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1133

Lacrimi si tristete la Mănăstirea „Sfântul Nicolae din Câmp”

$
0
0


Cateva sute de credinciosi,au indurat temperatura ridicata de afara, alaturi preoti din judetul Bacau si din judetele Moldovei care au participat marti la inmormantarea maicii starete Evlampia Corciu de la Mănăstirea „Sfântul Nicolae din Câmp” din Parincea..Slujba a fost oficiata de Înalt Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de preoţi şi călugări din toată Moldova. La funeralii au fost prezenti si cei care au pus bazele Manastirii, printre care oameni de afaceri, dar si primarul comunei Parincea, ec.Guta Stiuca, cel care in ultimii ani a fost alturi de asezamantul monahal in dezvoltarea sa. Maica Mihaela, una din
„elevele” sale, a adus un omagiu maicii starete/ „Maica Evlampia a venit la Parincea imediat după 1990, de la Mănăstirea Dumbravele din judeţul Neamţ, unde se retrăsese la pensie, a reuşit să refacă vechea bisericuţă de lemn aflată în paragină sub prigoana comunistă şi a primit binecuvântarea de a reînfiinţa aici o obşte mănăstirească. Ajutată de părintele călugăr Mihail Velea, de la Mănăstirea Bistriţa, şi de 15 măicuţe, maica stareţă Evlampia Corciu a format în jurul micii biserici de lemn ocrotite de Sfântul Ierarh Nicolae unul dintre cele mai frumoase obiective turistice şi religioase din judeţ.
Născută la 17 iulie 1932 în com. Ungureni, jud.
Bacău, într-o familie de creştini evlavioşi, Costache şi Leonora, maica Evlampia a intrat de la vârsta de 17
ani în obştea mănăstirii „Sf. Sava” din com. Berzunţi, jud. Bacău, unde a şi primit tunderea în monahism în anul 1965. Decretul de tristă amintire 410 din 1959 a impus părăsirea aşezământului monahal în anul 1969 şi o perioadă de peregrinare până în anul 1991 când, însoţită de părintele Protos. Mihail Velea şi de monahia Filoteea Costea (rude apropiate ale maicii, care arată o familie cu vădite înclinaţii monahale), maica Evlampia se întoarce în locurile natale, descoperind acest loc unde se înalţă actuala mănăstire, la acea dată un teren gol, pe care nu exista decât bisericuţa din lemn cu hramul „Sf.Nicolae din câmp”, locaş de închinare cu adânci
rezonanţe spirituale în memoria locuitorilor din zonă. În ciuda acestor condiţii vitrege, aşezământul monahal ia contur atât din punct de vedere duhovnicesc cât şi material, prin jertfelnicia celor trei începători ai vieţii de obşte în aceste locuri, cărora li s-au adăugat treptat, tinere entuziaste şi dornice să-şi afierosească viaţa lui Dumnezeu, care s-au bucurat de căldura sufletească oferită de maica stareţă Evlampia, prin sfaturile sale, dar mai ales prin forţa exemplului personal. A fost construit un corp de chilii şi o impunătoare biserică cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, ridicată într-un interval de timp destul de scurt (2002-2004). Toate aceste eforturi au afectat însă, din punct de vedere fizic, sănătatea maicii.
La sfarsitul calatoriei sale in aceasta lume, maicutele au purtat pe umeri sicriul cu corpul neinsufletit al maicii starete pana la locul de veci, pe care l-au pecetluit Înalt Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de preoţi şi călugări din toată Moldova Dumnezeu sa o Odihneasca in pace!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1133

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>